Lagane, elegantne, udobne haljine su s razlogom omiljeni komad u prolećno-letnjoj garderobi. Ovogodišnja sezona proleće/leto, pored asimetričnih i slip haljina sa estetikom 90-ih, koje predlažu najznačajniji brendovi današnjice, svedoci smo velikog povratka drapiranih modela.

Draping je tehnika koju je uvela Madelin Vionet i učinila je polaznom tačkom svog celokupnog kreativnog procesa. Proučavajući grčki hiton i koristeći prednosti evolucije tkanina, sa najfleksibilnijim predivima nastalim nakon Prvog svetskog rata, stvorila je autentična umetnička dela koja su definisala modu 30-ih i koja do danas inspirišu mnoge dizajnere.

Danas mnogi brendovi donose svoje predloge drapiranih haljina. Jacquemus nudi savršene krojne modele, Victoria Beckham ističe drapiranje na torzu, dok modna kuća Loewe, na čelu sa dizajnerom Jonathanom Andersonom, nudi haljine voluminozne draperije.

Drapirane haljine, osim što vraćaju ideju klasične elegancije, imaju izuzetnu snagu koju mnogi traže - željeni efekat 'ravnog stomaka'. Iz tog razloga su siguran izbor i jedna od najlaskavijih opcija, u maksi ili mini verzijama, kako za posebne prilike, tako i za ležernije događaje.

ZARA Drapirane haljine iz high-street prodavnice.