Ponekad je bolje štedeti, i častiti svoje telo komadom odeće od prirodnih materijala, nekog skupljeg, kvalitetnijeg, ili jednostavno preći potpuno na ekonomičnije prirodne materijale, poput onih od pamuka ili lana.

Pamuk

Pamuk je najrasprostranjeniji materijal od kog se proizvodi garderoba. Veoma je pristupačan, i uspešno održava toplotu tela. Sastoji se od čiste celuloze, mekan je, prozračan i veoma dobro upija vlagu bez ostavljanja neprijatnih mirisa, što ga čini podesnim materijalom za nošenje tokom svakog godišnjeg doba.
Suknja, bluza, majica, bilo šta pamučno garantuje da ćeš se osećati odlično celog dana.
Pri kupovini ne zaboravite da pogledate etiketu – dobra pamučna odeća treba da ima najmanje 50 odsto ove sirovine.

Lan

Kao i pamuk, lanena vlakna su polimeri celuloze, ali su u svojoj strukturi više kristalizovna, što ih čini izdržljivijim, ali isto tako krućim i materijalnom težim za ispravljanje, odnosno peglanje.
Veoma brzo upijaju i otpuštaju vodu, što ih čini naročito pogodnim materijalom za nošenje tokom leta.
U bluzama od lana nema znojenja jer ovaj materijal skuplja čak četvrtinu vlage iz tela. Ipak, pripazite kad kupujete odeću od lana.

Viskoza

Verovatno si makar jednom čula mamu ili tetku kako kaže da su najprijatnije bluze od viskoze. Ovaj materijal koji se proizvodi od celuloze ponekad podseća na druge slične materijale, pa ga lako mešaju sa pamukom ili svilom.
Od njega je odeća lagana i prozračna, lako prijanja uz telo i vrlo je prijatno nositi je.

Svila

Ova prefinjena tkanina daće ti dašak glamura u svakoj prilici. Dovoljno je da na sebi imaš jedan svileni komad i spremna si za nove izazove. Ipak, pošto se na njoj ponekad malo vide tragovi znoja, a i odeća može da izbledi na suncu, prigodnija je za tople večeri. Dobra stvar je što čuva temperaturu tela, pa u njoj nećeš osetiti ni ako malo zahladi, a ni ako se temperatura podigne.

Na dodir, prava svila je glatka i mekana, ali ne klizi, jer se u njoj i po završetku obrade zadržava čak 11% vode. Udobna je, zahvalna za nošenje po toplom ali i hladnom vremenu.

Svi ovi materijali su pravi spas tokom proleća i leta – udobni su, prijatni, a komadi od njih mogu da budu vrlo atraktivni.

Prirodne materijale obično nećete pronaći u jarkim ili intenzivnim dezenima, iz prostog razloga što oni nisu podložni bojenju u “lude” boje. Ta odlika ih i stilski izdvaja od jeftinih materijala i dezena.

Napravite top od marame za 1 minut Instagram/claudyamoreira