Iako bi, po mišljenju mnogih, idealno bilo da leto zauvek traje, nažalost, polako ali sigurno bliži nam se hladnije vreme. To nažalost znači da ćete sve one lepršave stvarčice morati da odložite do sledeće godine, a da iz ormara izvadite nešto dugih rukava. Na prvom mestu jakne, a za prelazni period najbolje je izabrati dobar kožni model

Od klasičnih modela, pa sve do fukncionalnih za kišu i niže temeprature, izbort je oduvek bio više nego bogat, a pronalaženje idalnog komada obezbediće vam da budete spremni iz sezone u sezonu. Naravno, samo je do vas da odaberete ono što se najbolje uklapa uz vaš stil, a evo šta sve treba da znate pre nego što se upustite u traženje idealnog modela.

Dobru kožnu jaknu uvek treba imati u ormaru.
Instagram 

Zašto su kožne jakne odlična investicija?

Najpre su ih nosile motociklističke "bande", a onda su ih 50-ih popularizovale muške filmske zvezde, da bi svoj put do ženskih garderobera našle tek 70-ih. kada su ih prve ponele rokerke poput Joan Jett i Blondie. Kožne jakne su jedinstvene po svojoj sposobnosti da se uklapaju u sve rodne norme, tvrdili su stilisti slavnih jer iako odišu čvrstinom, sa druge strane, bez problema mogu da prigrle ženstvenost. Takođe, koža je sama po sebi izuzetno izdržljiv materijal i s godinama se sve bolje nosi, ali i svakom outfitu daju neočekivani preokret.

Uvek je pametno uložiti u dobar kožni model.
screenshoot/instagram 

Kako odabrati model koji će vam idealno pristajati?

Lični stil igra je odlučujuć faktor u pronalaženju kožne jakne koja će vam idealno pristajati. Za one koji vole opušten vintage izgled, preporuka su oversized modeli sa nepostavljenim ramenima, a za ženstveniju siluetu birajte mekšu kožu koja će omogućiti modelu da "obgrli" vaše obline čime će vam lepše pristajati.

3 faktora za pronalazak idealnog modela

Kada birate kožnu jaknu, obratite pažnju na 3 faktora: siluetu, "opremu" i samu kožu.

Dobar kožni model trajaće vam godinama.
screenshoot/instagram 

Silueta

Čak i ako ste izabrali idealan stil, primera radi, biker jakne, ne znači da će vam svi modeli dobro pristajati. Jaknu uvek probajte i pokušajte da nađete onu koja će komplementirati vašu siluetu, umesto da ističe ono što ne želite. Kožne jakne danas su široko dostupne u i u formi blejzera, trench izdanjima, ali se mogu naći i kraći modeli koji su alternativa tradicionalnijim varijantama.

Jako je bitno da izaberete dobar model kožne jakne.
Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

"Oprema"

Pod ovim se misli da zatvarače, zipove, kopče, dugmad, ali i na džepove i slične detalje na koje i te kako treba da obratite pažnju. Džaba i dobar model, ukoliko je nefukncionalan, odnosno, samo lep "na oko".

Koža

Nije svaka koža ista, te je jako bitno, ukoliko kupujete jaknu za koju želite da vam traje, da proverite autentičnost brenda, odnosno potražite proverene proizvođače koji imaju kvalitetnije izrađene modele.

Sada kada smo vam izlistali sve na šta treba da obratite pažnju, pogledajte u galeriji i high-end modele na koje bi trebalo da obratite pažnju, a koje lako možete naći i u hightstreet prodavnicama i koji će biti moderni kako sada, tako i za 5, 10 ili 15 godina.

balmain, KEVIN LAMARQUE / AFP / Profimedia Ovi modeli kožnih jakni nikada neće izaći iz mode.