Iako je samopouzdanje ključno za dobar izgled, ne možemo da kažemo da će ono magično uspeti da sakrije nedostatke i učiniti da na plaži izgledamo kao top modeli.

Ipak, verujemo da odgovarajući kupaći sigurno hoće! Najbolji odgovor na pitanje: “kako odabrati kupaći?” krije se u poznavanju pravila o tome koji krojevi i modeli kupaćih kostima će na vama izgledati kao šiveni za vas jer u potpunosti pristaju vašem obliku tela.

Ukoliko imate šire kukove ili ste možda puniji u predelu stomaka - ne očajavajte, jer to ne znači da kupaći ne može dobro da vam stoji! U nastavku treksta saznajte kako odabrati kupaći kostim prema obliku tela u kom ćete se osećati samouvereno.

Kako odabrati kupaći prema obliku tela?

Nažalost, odabir kostima prema najdražoj boji, uzorku ili najpopularnijem modelu najčešće predstavlja pogrešnu odluku, što kupovinu čini itekako stresnom.
Pre nego što se upustite u kupovinu kupaćeg kostima važno je da poznajete svoj oblik tela. Univerzalno prihvaćene idealne mere tela, kojima retko ko može da se pohvali, su 90-60-90 cm ( ramena-struk-kukovi).

Kupaći kostim za figuru “peščani sat”

Dame sa ovakvom figurom mogu da nose bilo koji model kupaćeg kostima - svaki će im odlično stajati! Ipak, najviše se preporučuje bikini, i to gornji deo sa korpama u obliku trougla i donji deo koji se vezuje na bokovima. Bikini je kupaći kostim koji će najbolje istaći sve vaše adute.

Kupaći za figuru jabučastog oblika

Jabučasti oblik tela odlikuje se širokim strukom, uglavnom i punijim stomakom, a istovremeno tanjim rukama i nogama. Kod ovakvog oblika tela cilj je vizuelno stanjiti stomak i istaći adute kao što su ramena, noge i ruke.

Ovo se najbolje postiže jednodelnim kupaćim kostimima kao i kupaćim koji se sastoje od majice i donjeg dela. 

Kupaći za žene sa velikim grudima

Definitivno preporučujemo korpe od čvrstog materijala sa bretelama koje se nadovezuju na zadnji deo, a ne vezuju se.

Ako želite da istaknete grudi - odlučite se za trouglast i kroj kostima koji stvara V izrez. S druge strane, ako želite da izbalansirate grudi sa kukovima i ostatkom tela, tamni i jednostavni gornji deo kupaćeg kostima će savršeno pristajati. Takođe, savetujemo da jedina podrška budu jake bretele kvalitetnog kupaćeg kostima za veće grudi, a ne push-up kroj, jer nema potrebe da dodatno povećavate veličinu u ovom delu.

Kupaći kostimi za male grudi

Kod dama koje traže kupaći za male grudi, stvar je obrnuta. Kod njih je cilj kupaćim kostimom vizuelno proširiti grudi i dovesti ih tako u ravnotežu sa ostatkom tela. Za ovu svrhu preporučujemo gornji deo sa push-up efektom, zanimljivog kroja koji skreće pažnju. Ukrasi u vidu horizontalnih štrafti, štrasa ili modernog printa takođe su odličan način da ovo uradite.

“Kruškasti” oblik tela

Takozvana kruškasta figura tipična je po kukovima koji su veće širine od ramena. Ovakav tip građe obično krasi tanak struk. Kako biste najbolje vizuelno proširili ramena i ostavili dojam većih grudi - savetujemo da izaberete gornji deo kupaćeg koji se vezuje iza vrata. Za donji deo kupaćeg preporučuje se što širi kroj, jer kupaći sa uskim petiljkama sa strane još više ističe i vizuelno uveličava kukove. Sem toga, poznato je da svetle boje vizuelno šire, a tamnije sužavaju. Taman donji deo kupaćeg bez puno detalja je preporuka za odabir kupaćeg za kruškastu građu.

Za atletsku građu

Atletska građa kod žena odlikuje se fit figurom, ali obično i nedostatkom struka i oblina. Kod ovakve građe, cilj je kupaćim kostimom vizuelno stvoriti obline i struk.

Zato su dvodelni kupaći sa karnerima ili volančićima oni koje prvo ističemo i preporučujemo za atletsku građu. Karneri vizuelno šire i stvaraju utisak većih oblina.