Počelo je s "belim starkama", a nastavilo se s Nike Air Force i Adidas Superstarmodelima – čini se kako svakih par sezona ispliva novi "it" par patika koji viđamo baš svaki put kad izađemo na ulicu. Bele Sambice, retro patike su proslavljenjene kao jedna od osnovnih odlika "clean girl" estetike su potpuno zavladale modnim trendovima.

Prošlo je dve godine otkako su u ovom kultnom Adidasovom modelu, osmišljenom još 1949. godine, prošetale trendseterke poput Kendal Džener i Bele Hadid. Nedugo zatim, model se rasprodao svuda, najavljujući kraj jedne ere i dugogodišnje dominacije "chunky" patika sa debelim đonom. Usledila su nova izdanja, saradnje sa brendovima poput Sporty & Richa, Clarksa i Walesa Bonnera, ali i mnoštvo varijacija po različitim cenovnim kategorijama.

Sveprisutnost Sambica, posebno klasičnog belog modela sa crnim detaljima, u poslednje vreme eskalirala je, stvarajući niz "mimova" na društvenim mrežama. "Kada ćemo završiti sa Sambicama?", pitanje je s kojim se susrećemo otkako su ove Adidasove patike postale deo mainstreama. Iako je spomenuta minimalistička "clean girl" estetika na izmaku, čini se kako se od retro modela patika sa tankim đonom nećemo oprostiti još neko vreme. New Balance, Puma, Reebok i drugi proizvođači sportske obuće ponudili su svoje alternative, a Adidasovi modeli poput Handball Speziala i SL 72 takođe su izgradili status bestselera. Dakle, ne manjka opcija za sve one koji su se zasitili Sambica, a neke od najupečatljivijih donosimo u nastavku.

Puma Palermo


Reebok Club C


New Balance T500


Adidas SL 72


ASICS Onitsuka Tiger Mexico


Adidas BW Army


Adidas Handball Spezial


Maison Margiela Replica