Još jedan od trendova koji nam dolaze u sklopu oživljavanja preppy stila – poznatog kao školski stil koji podrazumeva ravne cipele s kaiševima, plisirane karirane suknjice, džemperiće i košuljice, jesu Mary Jane cipele.

Prema podacima modne platforme Lyst prvo mesto najtraženijih proizvoda za 2023. zauzele su Margiela Tabi Mary Jane cipele, kontroverzni model koji postoji više od 30 godina i stalno izaziva polemike među modnim znalcima – jedni ih obožavaju, drugi ne mogu očima da ih vide. Ali jedno je sigurno - nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Cipele koje ili volite ili ne možete očima da vidite su trend broj 1 za proleće
instagram/tinvcb 

Nekoliko meseci kasnije, popularnost ovih cipela se ne smanjuje, naprotiv. Na osnovu pretraga Google je objavio šoping vodič kojim predviđa neke od najvažnijih trendova za proleće 2024. Naime, njihov „Spring Try Guide“ donosi ideje i zanimljive podatke iz industrije lepote, uređenja doma i mode. Uz pomoć stručnjaka iz različitih područja, navedene pojmove su stavili u kontekst trendova i tako dobili ultimativnu šoping listu za sve one koji žele da budu korak ispred drugih.

Stigle su nove cipele i mokasine za proleće 2024
Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

Ubedljivo najtraženiji model cipela na Google-u od novembra prošle do januara ove godine bile su Mary Jane baletanke, stilski duboko ukorenjene u klasični pariski šik. U prilog ovoj prognozi da će upravo to biti najpopularnije cipele za proleće 2024. govori i aktuelna high street ponuda koja vrvi od ženstvenih preppy baletanki.

Cipele koje ili volite ili ne možete očima da vidite su trend broj 1 za proleće
Pierre Teyssot / SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Bonus video

Maison Margiela mary jane cipele TikTok/zigs_mom

Izvor: Wanted V.P.