Kao i kada je odeća u pitanju, postoje osnovni, bazični komadi koji ulaze u istoriju, poput farmerki visokog struka, plisirane suknje ili dekoltea bez bretela, tu su i modeli cipela koji nikada ne izlaze iz mode. Upravo takve su baletanke Mary Jane - cipele koje obožavaju ljubitelji klasike, zagovornici pariskog šika, ali i ljubitelji vrućih trendova.

Ovaj model cipela vuče korene iz 1920-ih i 1930-ih, kao rezultat novih dizajnerskih krojeva koji su skratili ženske suknje, ostavljajući gole noge. Od tada su cipele preuzele vodeću ulogu koju ranije nisu imale, postavši centar pažnje, ali i najpopularniji modni dodatak među ženama.

Mary Jane cipele: klasičan i bezvremenski model

Postoji nekoliko varijacija ove cipele, ali autentične cipele Mary Jane ističu se po klasičnom dizajnu sa zaobljenim vrhom. U većini slučajeva se izrađuju od lakirane kože, mada je moguće pronaći i varijante u mat finišu. Imaju podesivu traku koja ide preko unutrašnjeg šava i obično imaju nisku potplatu, iako ova poslednja karakteristika takođe varira u zavisnosti od ukusa, stila i brenda.

Kako su nastale Mary Jane cipele?

Ravne, na štiklu, u svim mogućim bojama, materijalima, oblicima... A bilo ih je kroz istoriju mode sa umetnutim draguljima ili nitnama ušivenim u štikle i kaiševe. Cipele Mary Jane su nastale u Španiji. Tačnije 1878. godine, kada se Maria de las Mercedes de Orleans, poznatija kao Merceditas, udala za kralja Alfonsa XII, što je dalo početak jedne od najreprezentativnijih ljubavnih priča.

Mary Jane cipele.
Olivier Degoulange / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Međutim, pet meseci nakon venčanja, kraljica je umrla od bolesti. Njena smrt bila je teška vest za zemlju, a pratile su je brojne pesme o ljubavi, ali i lakirane cipele koje je kraljica nosila na venčanju. Iz ormana prerano preminule kraljice cipele Mary Jane krenule su na dalek put, koji traje i danas.

A zašto se cipele zovu Mary Jane?

Pa, to je zato što je 1902. Ričard F. Outcault stvorio Buster Brown, strip koji je pričao priču o dečaku po imenu Buster i njegovoj sestri Mary Jane. Kako je fiktivni lik devojčice Mary Jane nosio cipele iz tog vremena, a strip je bio veoma uspešan, najreprezentativnija cipela tog vremena preimenovana je u Mary Jane.

U prilog neuništivoj popularnosti Mary Jane cipela govori i jedna scena iz 'Sex and the city', koja se tiče mode kultne serije. "O Bože! Da li ste ih videli? Oni su Manolo Blahnik Mary Jane! Mislila sam da su te cipele urbana legenda", vikala je Keri Bredšo u jednoj epizodi, a ove cipele u sezoni koja je pred nama, kao i decenijama ranije, neizostavni su modni komad koji se može nositi uz sve.

Izaberite one koje najbolje odgovaraju vašem stilu; crne, lakirane su savršene za večiti i klasični stajling, model u jarkoj boji, na primer crvenoj, i sa potpeticom je izuzetno elegantan, a svetle i bež varijante su odličan izbor za dnevni stajling.