UGG čizme omiljena su ženska zimska obuća otkad su se pojavile na tržištu početkom 2000-ih, a od modela sa duplim đonom sve više je onih koji ih vole. Ne sećamo se kada je neki model cipela bio toliko kontroverzan ili primamljiv. Treba li ih nositi s čarapama? Mogu li se nositi i leti? Izgledaju li poput papuča? Samo su neka od pitanja oko kojih se ne postoji jedna odgovor, ali činjenica je da su UGG najtoplije i najudobnije čizme.

UGG čizme koje poreklo vode iz Australije su stekle neverovatnu planetarnu popularnost iako ih mnogi opisuju kao najružnije čizme ikad one su i dalje u samom vrhu potražnje.

S obzirom na činjenicu da su izrađene od ovčje kože, antilopa ili kombinacije oba, UGG čizme su osetljive na fleke od vode, blata, soli i masti što znači da je njihovo čišćenje neophodno. Zapravo su materijali toliko osetljivi da ih se bojimo sami čistiti.

Ipak, nema mesta strahu uz savete u narednim redovima.

Bilo da su u pitanju UGG čizme ili neka druga obuća od antilopa, morate da znate da sa njima morate pažljivo kada je održavanje u pitanju. One ne trpe previše vode, ne smete da ih sušite pored grejalice i ne možete da ih stavite u veš mašinu i tako se rešite prljavštine. Sve ovo može da dovede do toga da uništite oblik, materijal ili boju čizama.

Redovno održavanje

Kako se čiste ugg čizme.
Instagram 

UGG čizme obavezno četkajte malo tvrđom četkicom kako biste uklonili nakupljenu prljavštinu i prašinu, ako to ne radite sva prljavština će se uvući duboko u kožu.

Čizme perite sa pamučnom krpicom namočenom u malo vode, ali dobro isceđenom jer previše vode može uticati da čizme promene oblik i da se koža razvuče.

Svaki put kad izujete čizme napunite unutrašnjost papirom ili čarapama da ne bi izgubile oblik i da se ne bi izborale.

Ako su vam se čizme smočile nemojte ih nositi sve dok se u potpunosti ne osuše jer će to uticati na njihov oblik. Isto tako nemojte ih izlagati direktnom izvoru topline i ne sušite ih blizu grejalica ili na direktnom suncu jer bi se koža mogla oštetiti.

Kako čistiti prljavštinu sa čizama

Čizme prvo dobro iščetkajte suvom četkicom, detaljno, kružnim pokretima kako biste skinuli što više prljavštine i prašine.

Nakon toga na čizme nanesite mešavinu sredstva za čišćenje kože u omeru napisanom na pakovanju, i u dobijenu mešavinu umočite sunđer te detaljno izribajte obe čizme, a ne samo fleke koje su se stvorile.

Ugg čizme.
Jose Perez/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia 

Kasnije, krpicom namočenom u malo vode prebrišite čizme i ostavite da se suše na vazduhu 24-48 sati.

Saveti za čišćenje malih mrlja

Za malo tvrdokornije mrlje imamo nekoliko načina koje možete probati da ih uklonite.

1. Uzmite gumicu za brisanje i nežno prelazite preko mrlje.

2. Namočite krpicu u vodu i stavite preko mrlje nekoliko sati, kad se krpica osuši ponovo je skvasite i stavite ponovo preko mrlje.

Neprijatan miris svojih čizama rešićete tako što ćete u svaku čizmu usuti malo sode bikarbone koja će neutralisati sve neugodne mirise. Ako ništa ne pomaže, odnesite čizme na profesionalno čišćenje u salon za čiji ste rad sigurni.

Kako očistiti mrlje i fleke na ugg čizmama?
Shutterstock