Ako je suditi prema izdanjima s modnih pista, ulica i Instagrama, iduće godine prevladavaće nekoliko trendova s patikama. Posebno nas raduje dvoboj retro i futurističke estetike, dok će praktični modeli biti privlačniji više nego nikad pre.

U nastavku otkrivamo kojih 5 modela patika ćemo nositi 2023. godine.

1. Retrocore

Ako postoji jedan model patika za koje smo sigurni da će ih trendseterke nositi naredne godine, onda su to Adidas Samba. Nakon što su ih isfurale it devojke poput Kendall Jenner, Bella Hadid i Emily Ratajkowski, retro patike inspirisane fudbalom uveliko su promenile trendove u svetu sportske obuće. Možda vam se čini kao da upravo ovaj model viđate posvuda na svom Instagram feedu. Uzevši to u obzir, Loewe je na Nedelji mode predstavio patike u stilu 70-ih koje se sjajno uklapaju s preppy estetikom koja ne pokazuje znakove usporavanja.

2. New Balance 550

Brend patika koji je obeležio 2022. definitivno je New Balance. Dok skrolujemo društvenim mrežama i čekamo 2023, jasno je da postoji jedan model patika koje fashionistkinje obožavaju - New Balance 550.

Prvotno su izašle 1989. kao košarkaška obuća, a 30 godina kasnije vratile su se u ponudu. Popularne su zato što su savršena kombinacija retro i "tatine" estetike. Deblji džon i kožni finiš čini ih idealnim patikama za promenjivo vreme, pa smo sigurno kako ćete viđati puno 550 modela ove zime.

3. "Tatine" patike

Tzv. "tatine" patike neprestano evoluiraju. Prvo su došle u obliku patika za trčanje, zatim su evoluirale u košarkaške patika u stilu 80-ih poput gorepomenutih New Balance 550.

Međutim, trenutno su popularne patike za planinarenje. Naime, planinarska estetika sledeći je veliki trend u svetu "tatinih" patika, s brendovima poput Salomona koji iz minute u minutu postaju sve popularniji.

4. Povratak u budućnost

Možda je to uticaj Metaversea, ali moda iz minute u minut postaje sve više futuristička. Na Nedeljama mode za proleće/leto 2023. prevladavali su srebrni modeli inspirisani svemirom.

Od tehničkih kompozicija do arhitektonskih silueta, patike u neutralnim bojama s bljeskovima neona dominiraće u 2023. godini.

5. Nike Air Force

Trend među patikama koji je nemoguće ignorisati poslednjih sezona je Nike Air Force 1. Definitivno se ne radi o najhrabrijem trendu za 2023, ali zasigurno je najsvestraniji i najprivlačniji jer ide uz svaki stil i kombinaciju.