Na Miu Miu reviji prošlog proleća modeli su klizili pistom u satenskim baletankama u kombinaciji s debelim čarapama do kolena. Baletanke smo videli i na revijama Chanela, Maisona Margiele i Simone Roche, pa izgleda da je modna zajednica jednoglasno odlučila da je vreme za povratak obuće oko koje se oduvek lome koplja. Pomalo neočekivano, ove jesenu su čak i IT devojke generacije Z dočekale ovaj trend raširenih ruku.

Veliki povratak baletanki ne bi trebalo da nas čudi s obzirom na to da je ranije ove godine bila popularna i tzv. balletcore estetika, uz ostale hiperženstvene trendove poput cottagecorea i regencycorea. Ipak, povratak baletanki trenutno se čini kao nešto više od prolaznog trenda na koji ćemo zaboraviti nakon ove sezone.

Inače, baletanke su debitovale u mainstream modi kada je italijanska dizajnerka Rose Repetto kreirala par koji je zapeo za oko glumici Brigitte Bardot, koja je cipele nosila u filmu "I Bog je stvorio ženu" davne 1956. godine. Nedugo nakon toga, druge moderne it-devojke 50-ih i 60-ih postale su obožavateljice ove ravne obuće, uključujući Jackie Kennedy i Audrey Hepburn.

Međutim, najranija sećanja na baletanke za milenijalce i generaciju Z najverojatnije su potekla od Blair Waldorf iz serije "Gossip GIrl", iako su ih nosile cool devojke iz svake stilske supkulture, od Kate Moss i Amy Winehouse do Alexe Chung.

Možete ih uklopiti u all-black kombinaciju, prihvatiti balletcore estetiku ili francuski chic, nositi ih na debele čarape... Pred vama je zaista more opcija.

Iako su baletanke imale svoj high-fashion trenutak, njihova privlačnost je oduvek ležala u pristupačnosti. Na policama high-street radnji pronaći ćete par za sebe ili možete samo obrisati prašinu sa starih baletanki iz srednjoškolskih dana.