Kako da nikada više ne kupite komad odeće koji nećete nositi? 5 saveta stilista koji će vam uštedeti novac

Saveti koji će svakome ko često pomisli "nemam šta da obučem" značiti

Claire Guillon / Camerapress / Profimedia

Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada smo rekli da nemamo šta da obučemo, otišli u kupovinu, a nekoliko nedelja kasnije opet bili u istoj dilemi. Da biste izbegli nepotrebno trošenje novca na odeću koju nikada nećete nositi, proučite ovih 5 saveta stilista i modnih stručnjaka.

1. Ne kupujte ako mislite da nemate šta da obučete

Često osećamo da nemamo šta da obučemo, iako je ormar prepun odeće. Umesto da odlazak u šoping rešava problem, možda bismo trebali uložiti više vremena, a ne novca, u našu garderobu. Novi TikTok trend "Wearing vs Styling" pokazuje kako možete kombinovati klasične komade poput farmerki i majica u uzbudljive outfite. Ovaj fenomen nas podseća da cenimo odeću koju već imamo i kupujemo ciljano. Kada kupujemo sa namerom, biramo bezvremenske, osnovne komade koji će nam služiti iz godine u godinu.

instagram/thacianamesquita 

2. Uložite vreme, a ne novac u svoju garderobu

Impulsivna kupovina često je rezultat toga što smo neinspirisani ili nam je dosadila odeća koju već imamo. Umesto da ulažete novac, posvetite vreme da udahnete novi život staroj odeći. Eksperimentišite s kombinacijama koje već imate u ormaru kako biste stvorili nove i interesantne outfite. Ponekad je dovoljno da dodate elegantan sako preko kratke majice ili da nosite prozirnu haljinu preko majice bez rukava da biste promenili izgled.

Claire Guillon / Camerapress / Profimedia 

3. Pametno kombinujte odeću

Pravilo "tri tačke" može vam pomoći da vaši outfiti izgledaju kohezivnije. Na primer, ako nosite belu maksi suknju i majicu s crvenim logotipom, dodajte crvene patike i kačket kako biste stvorili tri tačke boje. Ova tehnika pomaže u kreiranju skladnog izgleda i dodaje dinamiku vašim kombinacijama.

4. Odevajte se za svoje „izmišljeno ja“

Kada imate previše odeće, često kupujemo komade koje smo videli kod drugih i želimo da izgledamo kao oni. Umesto toga, probajte da se doterate sa onim što već imate i da pokažete svoj lični stil. Uložite trud u to da svoju postojeću odeću nosite na način na koji ste je zamišljali i istražite svoje kreativne granice.

instagram/madina_mariposa 

5. Postavite sebi „stilske izazove“

Da biste unapredili svoju garderobu i izbegli nepotrebnu kupovinu, postavite sebi izazov koji će vas motivisati da koristite odeću koju već imate. Jedan od popularnih izazova je „75 Hard Challenge“, gde dokumentujete svaku odevnu kombinaciju tokom 75 dana i ne kupujete ništa novo. Ovaj izazov pomaže da se fokusirate na odeću koju već imate i da je kreativno koristite.

Još jedan izazov koji može biti koristan je „Slow Buy or No Buy“izazov. U suštini, obavezujete se na kupovinu samo bezvremenskih komada (slow fashion) ili potpuno izbegavate kupovinu. Postavite vremenski okvir u kojem nećete kupovati novu odeću, ali ćete se fokusirati na kreiranje novih kombinacija od komada koje već posedujete.