"Old money", odnosno estetika 'starog novca', inače poznata kao prikriveni luksuz, često se sastoji od elegantne, preppy i monohromatske odeće.

Za razliku od estetike 'novog novca', ovom stilu nedostaju logotipi. Obeležja brenda su potpuno skrivena, a luksuz je dobro poznat i važan samo onima koji ga nose i mogu da ga priušte. O čemu se zapravo radi kada govorimo o old money svetu? O načinu života onih porodica koje žive na uglednim seoskim imanjima, slobodno vreme provode između golf turnira i trka starih automobila, sa sopstvenim pravilima ponašanja i razvijenom modom koju sada oponaša šira javnost.

Jednostavnije rečeno, ovaj modni trend za stilski uzor uzima davno seosko plemstvo, a ne Kardašijanke. One bi se, pak, mogle svrstati u estetiku new money, odnosno među nove bogataše.

Zašto svi ove jeseni žele da se oblače u stilu old money?

Postoji nekoliko teorija o tome zašto mlađe generacije na TikTok-u, Instagramu i drugim društvenim mrežama slave svet 'old money' estetike koristeći hešteg #oldmoney ispod objava, pod pretpostavkom da se samo nekolicina zaista može poistovetiti sa trendom.

Da li je to određena nostalgija za 'dobrim starim vremenima', njihovim vrednostima i svešću o tradiciji, koja nije samo moderna? Ili je to jednostavno nastavak osnovnog trenda cottage core, samo manje rustičnog?

Teško je sa sigurnošću reći. Ali koji god da je razlog za pojavu ovog trenda, ne može se poreći da je old money kao modni trend prilično zabavan, koliko elegantan toliko i udoban, i svakako ga vredi probati ove jeseni.

Karirano je omiljeni dezen old money stila.
Profimedia 

Šta čini dobar old money stil?

Tihi luksuz ovog trenda slave tradicionalniji odevni predmeti, napravljeni od visokokvalitetnih materijala poput tvida ili pletiva u prigušenim bojama i klasičnih dezena kao što je tartan, piše tportal.hr. Ono što nije poželjno u ovom stilu je, očekivano, logomanija, blistave boje, gola koža ili inače obožavani jeftini šik. Jednostavno krenite cottage core stila, dodajte neke elemente viđene u seriji 'Gossip Girl' i sigurno ste na pravom putu.

Kada su u pitanju osnovni odevni predmeti ovog stila, kabanice, prošivene jakne i prsluci su neizostavni za jesenje dane. Naime, ne postoji komad odeće koji bolje odlikuje old money od dobrog mantila. To je modni klasik i uvek vredi ulagati u njega. Takođe, odgovaraju old school jakne i kaputi, pončo i prošivene jakne i prsluci u neutralnoj paleti boja, od bordo, zelene i tamnoplave do braon i crne.

Ljubitelji klasičnog i odvažnog stila obožavaće trend bogataša koji je trenutno zaludeo ceo svet..
Instagram 

Onda su na redu pletene haljine, plisirane suknje, džemperi i džemperi bez rukava – ovo je cottage core u svom najboljem izdanju. Ako želite da prigrlite old money ove jeseni, možete nositi elegantne pletene haljine i vunene kardigane ili karirane prsluke.

Klasični trendovi cipela, kao što su mokasine i kratke čizme, upotpunjuju svaki old money stil. Ali za kišne dane najbolje je izabrati gumene Hunter čizme.

Za savršen stil posegnite za detaljima kao što su starinski nakit i kape i šalovi od kašmira. Najbolji način da pronađete pravi pribor je da kopate po bakinoj kutiji za nakit i potražite stare broševe i klasične ručne satove. Šalovi od kašmira i beretke takođe mogu biti šlag na torti za izgled koji vam omogućava da već ove jeseni isprobati voljeni trend.