Skrolujući kroz profile poznatih ljubitelja mode na Instagramu, sasvim je jasno da su marame obavezan aksesoar i ove tople sezone. Pored uobičajenog nošenja na glavi, ležerno su vezane oko vrata ili istaknute na torbici, a često se nose i vezane oko leđa, u vidu efektnog topa bez bretela.

Međutim, odlični primeri marama ukrašenih živopisnim uzorkom u letnjim mesecima najčešće su alternativa šeširima i sličnim pokrivalima za glavu.

Poslednjih sezona svedoci smo velike popularnosti trendova iz 90-ih i početka milenijuma, a ljubitelji mode poslednjih godina posebno obožavaju šezdesete, uzimajući ključne komade iz ovog perioda kao što su jakne od vinila i farmerke sa zvonastim nogavicama, kao i marame.

Ključni dodatak 60-ih

Rođen tokom 18. veka u Ujedinjenom Kraljevstvu, ovaj aksesoar u potpunosti je osvojio američke ikone stila kao što su Žozefin Bejker, Džeki Kenedi, Odri Hepbern, Elizabet Tejlor i Grejs Keli vek kasnije, a podjednako je obeležio i stil francuskih ikona 60-ih.

Bela Hadid
VEM / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Nekoliko decenija kasnije, ovaj modni dodatak ne gubi na važnosti. Američka it devojka Bela Hadid, krunisana za najbolje obučenu osobu 2022, vratila je maramu u fokus.

Detalj marame su potom usvojile sve kul devojke u svom stajlingu, počevši od Elze Hosk, koja ga je učinila neophodnim aksesoarom u svakodnevnom stajlingu.

Hejli Biber je takođe nedavno potvrdila potencijal marame da postavlja trendove, noseći verziju sa leopard printom vezanu preko starinske Fila kape.

Šal sa ovim dezenom osvojio je i rusku lepoticu sa modnih pista Irinu Šajk, a nosila ga je na odmoru u Tulumu u Meksiku.

Švedska manekenka i modna influenserka Elsa Hosk razmetala se krem model šalom italijanskog Gučija, primerom apstraktnog uzorka, dok je čuvena Kendal Džener prigrlila cottagecore estetiku sa plavom maramom paisley uzorka.

Dua Lipa, jedna od najpopularnijih pop zvezda današnjice, pojavila se sa klasičnom bandanom na glavi.

Izvor: tportal.hr/ Wanted Vanja Pajović