Odluka da ovogodišnji laureat nagrade Terpsihora bude Olga Olćan potvrda je dugogodišnjeg umetničkog trajanja na najprofesionalniji način. Urođena potreba da iskaže svoju umetnost Olćanovu je vodila preko različitih scena i repertoara, kroz različite stilove i performanse ne zadržavajući je samo na onome što se od nje kao izvođača očekivalo već podstičući njenu kreativnost i podižući nivo tehnike izvođenja. 

Duboko posvećena prilikom građenja likova, koje je interpretirala, jako harizmatična i posebno scenična kroz dosadašnju karijeru dokazivala je da nema malih i velikih uloga i da na sceni svaki umetnik jednako doprinosi kvalitetu umetničkog dela. 

Specijalnu pohvala Terpsihora jednoglasno je dodeljena Jovani Grujić, savremenoj igračici i studentkinji treće godine Instituta za umetničku igru. Jovanin već rano prepoznat talenat je rezultirao saradnjom sa domaćim i inostranim koreografima Vladimirom Logunovim, Jovanom Rakić, Milošem Isailovićem, Aleksandrom Ilićem, Vladimirom Čubrilom, Mbulelom Ndabenijem, Merav Dagan, Maćejem Kuzminskim i dr. Tokom 2021. godine ostvarila je zapažene interpretacije u savremenim produkcijama Password of essence Ognjena Vučinića, Vita Brevis Katarine Ilijašević kao i samostalne video radove i performans u okviru izložbe Embodiment /Otelotvorenje u Muzeju grada Beograda u januaru ove godine.

olga-olcan-jovana-grujic-umetnicka-igra-balet-nagrada-terpsihora
Jovana Grujić 

Svečana ceremonija će se održati na sceni raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, na Svetski dan igre - 29. aprila u 13.00 časova. Putem video linka uključiće se koreografi, umetnci i direktori iz regiona.

U 2021. godini, ovim priznanjima podsećamo se značajnih rezultata koja su ostvarena tokom sezone, u uslovima koje nam je nametnula pandemija i koja je sve, pa i umetnike, usporila u koraku na neko vreme. Međutim, nesporno je da su u plesnoj umetnosti naših prostora ostvareni rezultati, koje treba istaći, pohvaliti i nagraditi. U jubilarnoj godini od dodele prve Nagrade i Specijalne pohvale Terpsihora kontinuitet ovog priznanja se nastavlja.

Tročlani žiri, tokom ove godine, radio je u sastavu predstavnika narodne igre, klasičnog baleta i savremene igre: Cile Mitić diplomirani istoričar i šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice - predsednik žirija, Igor Pastor baletski umetnik i koreograf i Vladimir Čubrilo igrač, koreograf i pedagog savremene igre.

Prethodni dobitnici Nagrade Terpsihora bili su: Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Konstantin Kostjukov, Đorđe Makarević,Balet Narodnog pozorišta u Beogradu, Mira Nešić (posthumno), Bojana Žegarac Knežević, Milan Rus i Igor Pastor.