Sevdalinke imaju dugu i bogatu tradiciju, na desetine kompozitora i izvođača. Iako su to prvenstveno Bošnjaci, njena popularnost prevazilazi granice Bosne i Hercegovine, te je slušaju i ljudi sa celog Balkana, ali i Evrope i sveta. Sevdalinka je muzika ljubavi, kakva je i duša svih Bošnjaka i Bosanaca. Upravo o tome svedoče i savremenih interpretatora ovog žanra, koji su novi Safet Isović, Hamzo Polovina, Hanka Paldum i Emina Zečaj. 

Božo Vrećo

Androgenog izgleda i slavujskog glasa, Božo pleni svojim pesmama i harizmom. Iza sebe ima četiri albuma, a sarađivao je sa Vasilom Hadžimanovim, Miroslavom Tadićem, Markom Luisom, Edinom Karamazovim i drugim muzičarima. Komponuje sopstvena dela, ali peva i stare narodne pesme poput Emine.

Damir Imamović

Unuk čuvenog Zaima Imamovića, Damir - nedavno je osvojio nemači Gremi, nagradu za novi album Singer of tales od strane Nacionalnog udruženja muzičkih kritičara u Nemačkoj. Singer of tales mu je sedmi po redu album, koji je napisao u toku pandemije korona virusa. Pored komponovanja i specifičnog izvođenja sevdalinki, on se bavi i istraživanjem, edukacijom i produkcijom ovog žanra. Producirao je album Ćamilu Metiljeviću i Jusufu Brkiću, te organizovao multimedijalnu izložbu pod nazivom Sevdah, umetnost koja oslobađa u Sarajevu. Damira sam imala čast da slušam 2012. godine u Mikser House-u u Beogradu.

Amira Medunjanin

Najistaknutiju ženu na sceni modernih sevdalinki, Amiru Medunjanin, imaćemo prilike da slušamo u Beogradu 10., 11. i 12. oktobra. Ja sam je slušala prošle godine u Sava Centru i mogu vam reći spremite maramice. Na poslednjem (od njih devet) albumu For him and her, dala je omaž Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, pevajući njihove pesme.

Divanhana

Nešto izdžezirane aranžmane sevdalinki naći ćete kod ovog benda koji je osnovan 2009. godine od strane grupe mladih studenata sa Muzičke akademije u Sarajevu. Nastupali su širom sveta, a njihov poslednji album (od njih pet) izdala je najpoznatija world music izdavačka kuća u Turskoj.

Mostar sevdah reunion

Ovaj mostarski bend jedan je od prvih modernijih interpretatora sevdalinke - okupio ih je Dragi Šestić u rodnom gradu početkom 1998. godine. Izdali su 11 albuma, od čega dva sa Šabanom Bajramovićem.