Kupovina kozmetike nikada nije bila lakša, izbor i raznolikost preparata ali i njihove namene - nikada veća. Međutim, ako želimo da doprinesemo očuvanju planete, svesno radimo na održivosti, onda ovo postaje znatno teži zadatak. Poznato je da industrija lepote često stvari uvija u ružičasti papir te su određene težnje i obećanja brendova i dalje na nivou teorije, posebno kada pričamo o borbi za sveprisutniji zeleni pokret.

Head-&-Shoulders-kosa-reciklaza-pakovanje-ekoloski-odrziva-lepota-srbija-plastika-ambalaza
Shutterstock 

Ukoliko kao pojedinac želite nešto da učinite, jedan od najboljih saveta je svakako pametna kupovina jer njom smanjujete bespotrebnu potrošnju na minimum. Pored toga što radite najbolju stvar za planetu, štedite i novac.
S tim u vezi, proizvodi kao što su maramice za skidanje šminke, razne blazinice i ubrusi se uspešno mogu zameniti pamučnim peškirićima i krpicama. Maske u maramici su recimo jedan od „big no no“ proizvoda jer posle svakog njihovog korišćenja stvaraju otpad. Dakle, ukoliko i dalje želite da se negujete, savet je da kupujete maske namenjene za više korišćenja koje dolaze u tubi, plastičnoj ili staklenoj ambalaži koja se nakon korišćenja može reciklirati.

Head-&-Shoulders-kosa-reciklaza-pakovanje-ekoloski-odrziva-lepota-srbija-plastika-ambalaza
Shutterstock 

Međutim, važno je da, pored naše odgovornosti i želje da promenimo budućnost, pogledamo i u pravcu brendova koji se zalažu za iste vrednosti i zaista se trude da doprinesu. Mnogi od njih prelaze na alternativna pakovanja koja su dopunjiva, ali i reciklabilna i samim tim smanjuju otpad i korišćenje štetnih hemikalija. Recimo, mnogi brendovi su proizvode poput tečnih sapuna, sredstava za umivanje, tuširanje itd. počeli da pakuju u kesice, te plastično pakovanje kupujete samo jednom, a posle ga dopunjavate. Ima sve više primera gde se dopunjive ambalaže prave i za kreme i serume. Pojedini makeup brendovi se polako okreću modelu refill i reusable ambalaža, te proizvode pakuju u divno dizajnirane kutijice koje vam ostaju i kada proizvod potrošite. Ukoliko ambalažu želite da koristite u iste svrhe onda kupujete samo refill tog proizvoda. To je finansijski isplativije, a stvaranje otpada je znatno smanjeno. Ukoliko ne kupite refill, ista ambalaža je dizajnirana tako da može poslužiti drugoj nameni, recimo odlaganju nakita. Pored toga, brendovi, poput Head & Shoulders-a okreću se u potpunosti reciklabilnim pakovanjima. Ova H&S ambalaža, koja je napravljena od 40% reciklirane plastike, sada je dostupna i u Srbiji.

Head-&-Shoulders-kosa-reciklaza-pakovanje-ekoloski-odrziva-lepota-srbija-plastika-ambalaza
Shutterstock 

Evo kako od danas i vi možete doprineti planeti zahvaljujući Head & Shoulders proizvodima koji prelaze na 100% reciklabilna ambalažu, napravljenu od 40% recikliranih materijala. Kupovinom bilo kog Head & Shoulders proizvoda u dm radnjama tokom aprila biće izdvojeno 100 RSD*, a sredstva prikupljena od prodaje namenjena su doprinosu u rešavanju jednog od dva goruća problema u Srbiji i o tome ćete odlučivati vi, i to u našoj anketi.

Korišćenjem šampona u ovakvom pakovanju, osim što doprinosite zdravlju planete, direktno utičete i na njeno dalje očuvanje. Trenutno je u toku glasanje, gde vi odlučujete koji će od gorućih problema u Srbiji biti rešen: očuvanje prirode i životne sredine ili klimatske promene. Tokom aprila od svake kupovine Head & Shoulders proizvoda u dm drogerijama biće izdvojeno po 100 dinara za doprinos jednom od ta dva cilja.