Baš kao i svaki drugi kozmetički proizvod, i parfemi imaju svoj vek trajanja. Računajte da taj vek trajanja otprilike iznosi pet godina. Jednom kada više miris nije za korišćenje, promeniće note i neće biti toliko prijatan miris.

Spomenuti vek trajanja drastično se može smanjiti ako ne pripazite na mesto gde ste odlučili da držate svoj parfem. Mnogi tako omiljeni miris drže u kupatilu tako da im bude nadohvat ruke iza tuširanja i pre izlaska napolje. Međutim, to je velika greška!

Kako da parfemi traju duže od očekivanog roka trajanja?

U nastavku pročitajte nekoliko smernica s kojima će vaš parfem trajati godinama i godinama...

parfem ne treba da se čuva u kupatilu
Shutterstock 

Ako parfem držite u kupatilu velike su šanse da će se brzo pokvariti. To je zbog tuširanja i vodene pare koja imaju jako negativan učinak na sastav mirisa. Nije pametno parfeme držati u blizini prozora ili bilo gde su izloženi direktnoj sunčevoj svjetlosti. Kao što možete pretpostaviti, i to će ubrzati degradaciju parfemskih nota.

Generalno, pripazite da parfem ne ostavljate blizu izvora toplote kao što su na primer radijatori.

određene greške čine da parfem više ne miriše lepo.
Unsplash/ Laura Chouette 

Parfemi treba da se čuvaju na tamnijem mestu kao što je ormar ili kozmetički ormarić. Neki kolekcionari parfema idu toliko daleko da ih drže u frižideru. Možda je to radikalno ako u svojoj kolekciji imate samo par komada koje ćete potrošiti za godinu dana.

Jedno je sigurno, parfemi na stamnijem mestu s hladnijom temperaturom trajaće jako dugo, a čak je moguće da budu sigurni za korišćenje i iza naznačenog roka trajanja. Odnosno, sve dok ne uočite da nešto nije u redu s mirisom.

Zaboravite na to da parfeme držite kao ukras u kupatilu ili na stolu, i odmah ga sklonite na prikladno mesto ako u njemu želite još dugo da uživati. Ili pak, ako imate kolekciju koju je nemoguće potrošiti u razumnom roku.

Bonus video:

Zara kopije luksuznih parfema TikTok/outfitinspobykb