Elenor Vusden od svojih dvadesetih razmišlja o botoksu. I uprkos tome što je uvek imala odličnu rutinu nege kože, išla na profesionalne tretmane lica, počela je da primećuje sitne promene.

„Oduvek sam imala oči sa spuštenim kapcima i niske, ravne obrve. Iako sam naučila vremenom kako da se šminkam, primetila sam da moje oči nisu baš ‘budne’ kao što su nekada bile. Počele su oko očiju da mi se stvaraju sitne bore. Takođe sam primetila da su mi se i obrve malo spustile, zbog čega osećam da sam izgledala pomalo ljutito kada mi je lice bilo potpuno opušteno. Naravno, svi imamo stvari na koje obraćamo pažnju, a koje niko drugi ne bi primetio“, rekla je Elenor za Whowhatwear.uk.

Ona je počela podsvesno da podiže obrve kako bi izgledala budnije, ali s vremenom je to ostavilo horizontalnu liniju preko čela u vidu bore.

Sve ovo ju je navelo da uradi prvi put u životu botoks.

„Prvo bih želela da kažem da nikome ne treba botoks i nikada ne bih želela da vas moje iskustvo navede da mislite da vam je potreban. Ići putem injekcija je lični izbor, a ljudi mogu odlučiti da to urade iz mnogo razloga“, priča Elenor.

Elenor je želela da zadrži formu lica i samo da poboljša trenutni izgled.

To je dovelo do toga da njen gornji kapak bude otvoreniji, a obrve podignute pod uglom od 10 stepeni.

„Nisam želela da menjam crte lica, samo sam želela da delujem budnije i osveženije. Doktorka mi je ubrizgala injekciju oko očiju, obrva i čela, a ceo tretman je trajao nekoliko minuta – i nije bilo bolno“, kaže Elenor.

Pa da li botoks vredi?

„Posle ovog iskustva definitivno bih rekla da moj tretman botoksa vredi. Moji rezultati su suptilni, ali to sam i želela. Osećam da izgledam osveženije i da su mi se bore oko čela i očiju smanjile. Moji bliski prijatelji su takođe primetili suptilnu razliku. Kako su mi obrve podignute nagore, više ih podsvesno ne podižem i ne izazivam bore na čelu, a na oči mogu lakše da nanesem šminku. Takođe je umirujuće saznanje da će efekti nestati nakon nekoliko meseci ako želim da se vratim u svoje prirodno stanje“, rekla je Elenor. 

A nakon tri meseca botoks sa njenog lica je nestao.

„Bore na mom čelu i oko očiju su mi se potpuno vratile. Da li bih ponovo išla na botoks? Sasvim moguće, ali moram priznati da ne mislim da bih mogla da finansiram tretmane botoksom svaka tri meseca“zaključila je Elenor.

Elenor je na kraju izdvojila par stvari koji svi oni koji se odluče na botoks treba da znaju:

Koliko je potrebno da botoks deluje?

Botoksu su potrebne dve nedelje da se vide puni efekti. Međutim, početne rezultate Elenor je počela da primećuje nakon pet dana.

Koliko dugo traje dejstvo botoksa?

Obično traje između tri i pet meseci. Međutim, ovo se razlikuje od osobe do osobe i može uticati na dosta faktora.

Da li botoks boli?

Ne, ali svakako ćete osetiti malo peckanje.

Koji su rizici povezani sa botokom?

Neposredno nakon botoksa, trebalo bi da izbegavate bilo šta previše intenzivno, kao što su saune, vežbanje i konzumiranje alkohola. Međutim postoje neki rizici kojih treba da budete svesni, a dobar lekar će rado razgovarati o tome sa vama pre tretmana.