Nije potrebno mnogo da bi trend iz sveta manikira postao globalno popularan, a najbolji dokaz za to je jedna objava Hejli Biber koja je u nedeljama i mesecima posle njega završila sa hiljadama žena koje su poludele za glaziranim noktima. Ali daleko od toga da su 'Hejli nokti' bili jedini koji su zaludeli žene širom sveta, a najnoviji trend koji svakim danom dobija sve više obožavalaca su BIAB nokti.

Ovaj najnoviji trend na Instagramu trenutno ima više od 620.000 pregleda, dok su na TikTok-u heštegovi #biabnails i #biab premašili neverovatnih 600 miliona. Ovo su svakako ozbiljne brojke, a ono što nas posebno raduje, za razliku od dosadašnjih trendova, jeste da se ovaj trend ne odnosi samo na estetiku, već i na zdravlje noktiju, a evo šta o tome vredi znati!

Šta je zapravo BIAB manikir?

Sama reč 'BIAB' je skraćenica za 'builder in a bottle' ili ono što je takođe poznato kao gradivni gel. Ova linija proizvoda za nokte je specijalno dizajnirana kako bi našim prirodnim noktima dodala snagu i strukturu, a svi oni koji su upoznati sa brendom 'The Gel Bottle', najverovatnije znaju da su oni zaslužni za razvoj BIAB-a.

Builder gel je izuzetno svestran alat koji se može koristiti za produžavanje prirodnih noktiju stvaranjem dužih vrhova, a može se naneti i na prirodne nokte kako bi im dao snagu i sprečio da se lome.

Koliko dugo traje BIAB manikir?

BIAB manikir obično traje do tri nedelje, iako uz pravilnu pripremu noktiju može trajati mnogo duže. Međutim, nije preporučljivo nositi isti gel duže od mesec dana. Inače, Builder gel sadrži prajmer, bazni sloj, boju i gradivni gel, a svi ovi sastojci znače da manikir zaobilazi uobičajena četiri koraka koji menja samo jedan proizvod. Dakle, kako izgleda procedura? Prvo se pripremi nokat, obriše čistim acetonom kako bi se uklonili svi ostaci prethodnih proizvoda, a zatim se Builder gel nanosi direktno na nokat.

Koje su prednosti BIAB manikira?

Magija ovog manikira leži u tome šta se dešava ispod sloja BIAB-a nanešenog na nokte. Iako je konzistencija formule gusta, dodani slojevi zaštite omogućavaju stabilan rast noktiju i smanjuju šanse za njihovo lomljenje. Debljina BIAB-a je takođe ono što pomaže da se poveća snaga, izdržljivost i zaštita od spoljašnjih faktora. Prelepi nokti se tako mogu postići bez potrebe za lepkom ili plastičnim vrhovima, a Builder gel se može koristiti i za popravku slomljenih noktiju.

biab manikir TikTok/zhino_jaseem

Koja je razlika između BIAB manikira i gel manikira?

Gel je tečni lak koji se stvrdnjava pod UV lampom i to je proces 'očvršćavanja' pomoću UV lampe koji osigurava da je lak otporan na struganje i dugotrajan. BIAB je drugačija vrsta gela sa jačom bazom koja pomaže rast noktiju, a jedina mana BIAB-a u ovom trenutku je ograničen raspon nijansi. Ali za sve one koji su oduševljeni trendom, ali zabrinuti zbog nedostatka željenih nijansi, sve što treba da urade je da nanesu bilo koju drugu boju laka preko providne BIAB baze.

Da li je BIAB manikir budućnost noktiju?

Cela industrija polako ide ka 'no-rush' manikiru, odnosno detaljnom i kvalitetnom radu, a ekstenzije su trend koji polako izlazi iz mode. U stvari, sve su popularniji trendovi koji sve više naginju prirodnim noktima.

Kako se uklanja BIAB manikir?

Gel builder nije tako lako ukloniti kao običan lak za nokte. Debljina i konzistentnost formule znače da uklanjanje može biti prilično težak zadatak, tako da je uvek najbolje videti profesionalca koji će obaviti posao. Međutim, to ne znači da to ne možemo sami. Za proces je svakako potreban odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton, puno pamučnih tupfera, potiskivač zanoktica, aluminijumska folija, turpija za nokte i malo ulja za zanoktice. Počinje se rašpanjem gornjeg sloja boje i širenjem prema dole što je više moguće, ali bez dodirivanja prirodnog nokta. Zatim vate natopite acetonom za skidanje laka i ostavite na noktima umotane u aluminijumsku foliju oko deset minuta. Ono što ostane na noktima biće lepljive i meke teksture koja se može nežno sastrugati guračem za zanoktice. Na kraju, malo ulja za zanoktice se nanese na samu nokatnu podlogu i to je to!