Fileri u usnama i lice postali su izuzetno popularni tokom godina, ali nisu svi upoznati sa stvarnim materijalom koji se ubrizgava pod kožu.

Tim Aesthetic MdR, poliklinike za kozmetičko ulepšavanje u Los Anđelesu, odlučio je na svom TikTok-u da podeli šta tačno sadrži jedna injekcija filera za povećanje usana pre nego što se ubrizga u kožu. Video je objavljen na TikTok-u krajem prošle godine i od tada je prikupio skoro 11 miliona pregleda.

Dr. Luis Masijas je u intervjuu za Insajder otkrio zašto fileri imaju gelastu konzistenciju i zašto su kozmetički zahvati toliko skupi.

Doktor je rekao da su mnogi pacijenti zabrinuti da jedna injekcija filera sadrži "preveliku dozu" koja bi mogla dodati "previše volumena" i stvoriti "prevoluminozan izgled" na njihovim usnama.

Zato su u ordinaciji došli na ideju da pacijentima približe izgled filera tako što će kašiku napuniti istom količinom filera koja se nalazi u injekcijskoj dozi.

Kako filer za usne izgleda van kože TikTok/ aestheticmdr_

U njihovoj poliklinici koriste se fileri hijaluronske kiseline, koji su veoma česti i mogu se koristiti za popunjavanje i lica i usana. Takođe su reverzibilni, odnosno mogu se ukloniti sa lica ili usana.

„Obrazi, područje ispod očiju i brada obično zahtevaju jednu injekciju sa svake strane“, rekao je Macias. „Ako se uradi cela vilica, onda je potrebno četiri, pet ili šest.”

Fileri su napravljeni da bi vaša koža izgledala što prirodnije. „Važno je da filer ne bude tečan jer bi se u suprotnom mogao proširiti na mesta gde nije predviđen.”

Hijaluronski fileri se koriste i za usne i za lice.
freepik/lookstudio 

Ako je postupak urađen ispravno, prema Macijasu, filer ne bi trebalo da se „preterano oseća”u koži jer se "prilično dobro stapa sa tkivom", rekao je Masijas.

U komentarima ispod videa, mnogi korisnici su istakli da tako mala količina filera može koštati stotine dolara. Ali Masijas kaže da se ne plaćaju samo injekcija i punilo.

„Injekcija filera je samo deo toga, ono što se zapravo naplaćuje je stručnost osobe kod koje ste došli na injekcije filera."Zbog toga je veoma važno, upozorava ovaj doktor, da bez obzira na to za koju vrstu filera se odlučite, pažljivo istražite mesto koje ste izabrali za obavljanje ovog kozmetičkog zahvata.

Budući da je upotreba filera danas veoma rasprostranjena, postoje mnoga mesta koje u svojoj ponudi imaju i ove usluge, ali nisu svaka za preporuku.

Jedan od problema, na koji ovaj doktor upozorava, je i to da ova mesta često nemaju hijaluronidazu, enzim koji može da razgradi hijaluronski filer ako dođe do komplikacija na koži ili jednostavno rastvori višak neželjenog filera.

Doktor upozorava koliko je važno istražiti mesto, pronaći kritike, ali pogledati fotografije pre i posle drugih pacijenata. Njegov savet za kraj je bio da se nakon izbora iskusnog stručnjaka za sprovođenje ove kozmetičke procedure, pažljivo i polako krene sa filerima. „Usne su dobro mesto za početak“, rekao je.