Dermalni fileri hijaluronske kiseline nakon apliciranja pod kožu prirodno se razgrađuju tokom sledećih šest do 18 meseci, ali ponekad ih je potrebno otopiti ranije. U poslednje vreme bieži se porast broja takvih intervencija, bilo zbog nezadovoljavajućih rezultata, bilo zbog praćenja trendova koji se brzo menjaju, odnosno zbog promenjenih želja klijenata.

Na ovu metodu nedavno se oslučila i influenserka Tamara Ćosić, koja je priznala da se uželela manjih usana, te se odlučila za otapanje hijalurona.

Za otapanje se koristi enzim hijaluronidaza koji je u našem telu prirodno prisutan, baš kao i hijaluronska kiselina. Šta taj proces uključuje otkrijte u nastavku...

Tamara Ćosić nedavno je rešila da istopi filere iz usana
Instagram 

Kada deluje?

Usne su najosetljiviji deo lica i na njima se preporučuje samo upotreba filera s hijaluronskom kiselinom, iako se stavljaju i silikonski fileri. Hijaluronidaza deluje samo na filere hijaluronske kiseline. Ne deluje na silikonske filere niti na učinak injekcija botoksa.

Njeno delovanje počinje odmah - čim dođe u kontakt s hijaluronskom kiselinom. Ubrizgava se inekcijom što može malo da zabaoli, a zatim se područje nežno masira kako bi se intenzivirao kontakt enzima i filera hijaluronske kiseline. Moguće je potpuno otapanje filera, ali i delomično otapanje uz ponovn konturisanje.

Kada se vide rezultati?

Delovanje hijaluronidaza trebalo bi biti odmah primjtno – čim se enzim ubrizga može se vidjeti kako se filer počinje raspršivati, što znači da se otapa. Nakon 48 sati trebali bi se videti konačni rezultati.

Topljenje filera hijaluronidazom u poliklinikama za plastičnu hirurgiju kreće se uglavnom oko 10.000 dinara.
Shutterstock 

Koliko tretmana je potrebno?

Broj potrebnih tretmana za otapanje filera zavisi o slučaju. Treba biti strpljiv, jer svako je povećanje usana drugačije. Generalno za otapanje starijih tipova filera obično je potreban manji broj tretmana i manje količine hijaluronidaze, dok je novijim filerima s visokoumreženom hijaluronskom kiselinom potrebno duže vreme za otapanje.

Da li je bolno?

Bol ovde nije važan faktor, može se osetiti ubod injekcije ili pečenje, slično kao i kod apliciranja filera. Dobro je znati da je za otapanje potrebno manje bockanja. Moguća je upotreba lokalne anestetske kreme ili spreja.

Da li su usne posle otapanja "izduvane"?

Uobičajeno se misli da će usne nakon otapanja izgledati ravno ili rastegnuto, ali to ne mora biti tačno. Ako je osoba više godina koristila filere moguće je da se koža rastegnula te da će trebati više vremena za povratak u normalu. Pored toga, ljudi često zaboravljaju da su s vremenom u određenoj meri ostareli, pa im usne prirodno izgledaju drugačije nego što su izgledale pre nego što su prvi puta stavili filere. Ako se rastegnuta koža ne povuče ili dođe do nekih neproporcionalnosti nakon otapanja filera, nepravilnost se može korigovati filerima.

Kako navode dermatolozi i estetski hirurzi, rastegnutost i izduvanost mogu biti i samo utisak da bi usnama trebalo dati priliku da se sve smiri i dođe na svoje mesto kako bi ponovo stekle prirodan izgled. Međutim, osobama koje su se navikle na izgled s filerima nije lako da se naviknu na novi izgled. Naravno, ako je osoba nakon otapanja filera nezadovoljna novim izgledom, moguće je ponovo aplicirati filere.

Broj potrebnih tretmana za otapanje filera zavisi o slučaju.
Shutterstock 

Kada je moguće ponovo staviti filere?

Neki lekari smatraju da je bolje pričekati s novim procedurama nekoliko nedelja nakon što se filer potpuno razgradi. Ako je celi proces protekao glatko, ne treba čekati toliko dugo. U slučaju pojave modrica najbolje je pre novog ubrizgavanja pričekati da se one povuku.

Cena hijaluronidaze?

Topljenje filera hijaluronidazom u poliklinikama za plastičnu hirurgiju kreće se uglavnom oko 10.000 dinara.

A kako izgleda proces ubrizgavanja filera u usne pogledajte u nastavku:

Kako filer za usne izgleda van kože TikTok/ aestheticmdr_