Kod šminkanja podjednako je važno da koristite odgovarajuće, kvalitetne proizvode, kao i pravi "alat" za nanošenje. Dobra četka ne samo što će vam pomoći da savršeno naneste i izblendate proizvod, već će vam i skratiti vreme šminkanja. 

No, kako znati koju izabrati i koja se uopšte koristi za šta?

Jako je bitno znati koju četkicu izabrati za šminkanje.
Freepik 

Ovo pitanje muči mnoge, nevezano da li su početnici u šminkanju, ili su već, što se kaže, na naprednijem nivou. Stručnjaci ističu da vam je za dobar start potrebno 5 četkica, ali bi bilo dobro da listi dodate još 5 koje će vam pomoći da izgledate kao da vas je šminkao profesionalac. 

5 OSNOVNIH ČETKICA

1. Velika četka za puder u prahu/kamenu

Prva na listi je četka za setovanje, odnosno za puder u kamenu ili prahu. Uglavnom je "pufnasta", gusta, i služi da proizvod lepo rasporedite po licu. Uz to je možete koristiti i za senčenje, nanošenje bronzera, rumenila i slično.

2. Manja četka za rumenilo

Četke za rumenilo mogu biti kose, ili okrugle, dugih dlačica, a služe da precizno nanesete rumenilo na vrhove obraza i potom ih izblendate tako da se stapaju u kožu.

Osim za rumenilo, ova četka može poslužiti i za nanošenje bronzera, senčenje lica, nanošenje hajlajtera – još jedna multifunkcionalna četka.

SA 

3. Četka za korektor

Četkice za korektor uvek se prave od grublje dlake, kako kada je u pitanju prirodna, tako i kada se radi o sintetici. Takođe, mogu biti pljosnate, ali i okrugle, s tim što u tom slučaju korektor utapkavate u kožu, a ne povlačite kao što je slučaj sa pljosnatim. 

Savet je da birate sintetičku dlaku jer bolje nanosi kremaste proizvode. I još nešto - iako će mnogi korektor nanositi prstima ili sunđerom, ukoliko imate bubuljicu ili neku drugu "nesavršenost" na licu, četkica će je prekriti 10 puta bolje.

4. Četka za nanošenje senke

Ovakve četke su uglavnom pljosnate i služe da nanesete senku koju želite preko kapka. Mogu se koristiti i za blendanje, iako se za to bolje pokazala okrugla četkica. Prilikom kupovine obratite pažnju da bude dovoljno gusta, a ovde je uvek bolje birati one od prirodne dlake.

5. Četka za blendanje senke 

Ova četka nezamenjiva je za blendanje senke, kako ne biste imali "liniju" na kapku. Meke su, pufnastije od klasične za nanošenje senke, a dlačice su uglavnom duže. Gustina zavisi, ali neko nepisano pravilo glasi - što je pufnastija, to bolje blendanje. 

5 + koje nije loše dodati kolekciji četkica za šminkanje

1. Četka za tečni puder

Ove četke su opcione, jer mnogi preferiraju nanošenje ili prstima, ili sunđerom, ali ukoliko se odlučite za četke, postoje dve varijante - kratke okrugle i "nabijene" ili pak tanke, pljosnate. Kod odabira četki za tečni puder uvek birajte sintetičke kako biste proizvod lakše nanosili, bez opadanja dlačica i "traga" na licu.

2. Četka za precizno senčenje (pencil brush)

Ova četkica nezamenjiva je za precizno senčenje kao kada, primera radi, želite da naneste malu količinu tamne senke u ugao oka, ili na donji kapak, ili ukoliko želite da hajlajtujete određene delove kapka.

3. Četkica za ajlajner/obrve

Kose tanke četkice koriste se za nanošenje ajlajnera ili popunjavanje obrva, a doba stvar je što ćete moći da ih koristite za obe stvari. Dakle, nevezano da li popunjavate obrve, ili nanosite kremasti ajlajner ili koristite senku u ove svrhe, jedna četkica vam završava posao.

4. Kabuki četka

Popularnu četkicu sigurno ste videli kod poznatih make-up umetnika, a njena namena je široka. Možete nanositi i blendati mineralne pudere kružnim pokretima, ali je dobra i za nanošenje bronzera i dobro blendanje.

5. Četkica za usne

Ovakav tip četkice idealan je ako volite da mešate nijanse karmina ili vam je potrebno nešto čime biste iblendali olovku i karmin ili sjaj. Takođe, dobra je za precizno nanošenje kremastih ruževa, kada se vidi svaka greška, kao što je slučaj kod tamnijih nijansi.