U Koreji veruju da se iza čistog i negovanog lica krije i dobroćudan um, pa nimalo ne čudi njihova kompleksna rutina negovanja. Ako zaobiđemo detinjasta i šarmantna pakovanja, naprednu tehnologiju i formulacije koje su nekoliko godina ispred evropskih, ne možemo a da ne pridamo značaj toj neverovatno kompleksoj rutinu koja se sastoji od 10 etapa. Ako je uporedimo sa 3 do 5 koraka zapadnjačke rutine, malo je reći da je 10 potpuno suvišno.

Međutim, svaki korak ima konkretnu namenu i ovaj vid rituala duboko je ukorenjen u njihovoj kulturi i tradiciji. Treba znati da oni veliki značaj pridaju ljudskoj lepoti pa nije teško razumeti njihov studiozan i pomalo opsesivan pristup. Sada su ti koraci pred vama. U principu oni su vrlo jednostavni i preporučujem da odaberete one koji će najviše goditi vašoj koži i stilu života. Određeni koraci bi trebalo svakodnevno da se praktikuju (kao što su recimo čišćenje ili hidratacija) ali sheet masku nećete sigurno koristiti svakodnevno. Pa da krenemo.

1. Čistač na bazi ulja

Ovo je korak koji je apsolutni must have u bilo kojoj rutini. Čišćenje šminke i ostalih nečistoća koje koža nakupi tokom dana se postiže iz dva koraka. Prvi je korišćenje uljanim čistačem koji se nanosi na suvo lice uz blagu masažu. Potom se uz dodatak vode emulsifuje i uklanja umivanjem ili vlažnim peškirom.

2. Čistač na bazi vode 

Kad ste završili prethodno „grubo“ čišćenje i uklanjanje većinskog dela, dolazi korak za čišćenje na bazi vode. To su čistaći u vidu pene ili gela. Sa njim ćete dubinski očistiti kožu, ostatke sebuma i znoja i pripremiti lice za samu negu.

3. Piling kože

Iako ovo nije svakodnevni korak i dalje ga treba primenjivati na nedeljnoj bazi. Bilo da je u pitanju mehanički ili piling uz pomoć kiselina on je vrlo važan i značajan korak. Otklanjanem mrtvih ćelija sa površine kože vraćate blistavost tena koji se u Koreji jako ceni.

Toniranje je prvi od nekoliko koraka hidratacije, a hidratacija je ključ zdrave i negovane kože. Počnite da koristite tonike, ako niste do sada.

4. Toniranje 

Ovo je prvi od nekoliko koraka hidratacije kože. Najćešće dolazi u formi tečnosti, nekada može biti i nalik serumu ili u obliku spreja tj. osveživača za lice. Njegova primarna uloga je kao što sam pomenula da hidrira kožu i povrati njen pH balans.

 5. Esencija  

Za esencije mogu slobodno da kažem da su zaštitni znak azijske rutine negovanja, i moj omiljen tip proizvoda! Po teksturi, one padaju između tonika i seruma. Esencije su jako važne jer sadrže veliki broj aktivnih komponenti koje utiču na same ćelije kože, podstiču njihovu regeneraciju i samim tim čine kožu mekšom i zdravijom.

 6. Ampula/Serum/Booster  

Ampule, ili na zapadu poznatije kao serumi tj. busteri su koncentrovane verzije esencije i najčešće se primenjuju za rešavanje konkretnog problema. Dakle, bilo da želite da se izborite sa neželjenom pigmentacijom, da izravnate bore ili postignete stakleni sjaj kože – ampula je odgovor.

7. Sheet maska

Svi prethodni koraci hidratacije kulminiraju sa korišćenjem sheet maske. Maramice koje čine suštinu ovih maski mogu biti od različitih materijala pa čak i gume i svaka je natopljena koncentrovanim serumom koji rešava određenu problematiku. Pored toga što osvežavaju, maramica sprečava da serum isparava i tako konstantno natapa kožu proces čini nekoliko puta efikasnijim.

8. Okoloočna krema

Korak koji je svima poznat i većina ga praktikuje. Kreme za predeo oko očiju hidriraju i hrane tu tanku i delikatnu kožu, a u Koreji pridaju veliki značaj tehnici nanošenja. Uzmete manju količinu proizvoda i nežno ga utapkavajte dok se ne upije. Nemojte ga nikako razvlačiti jer tako istežene kožu nepotrebno.

9. Hidratantna krema  

Da li je moguće da postoji još jedan sloj hidratacije? Da, postoji. Ovakav vid naslojavanja zapravo maksimalno izvlači sve sastojke iz proizvoda jer oni nemaju prostor da brzo ispare. Korejske kreme su međutim mnogo lakše i gelastije pa vam neće opteretiti kožu dodatno.

10. SPF proizvod!

Stigli smo i do poslednjeg koraka dnevne rutine a to je nanošenje zaštitnog faktora. Svetan ten je vrlo cenjen, a nekada je imao i plemićki simbol. Svi smo upoznati sa negativnim uticajem sunčevih zraka i preporuka je da SPF kreme treba nanositi na svakih nekoliko sati radi optimalne zaštite.

U koreji se jako ceni svetao i ujednačen ten, te su SPF kreme dnevni mush have za njih!

Iako ovi koraci deluju preterano i definitivno ih ne morate primenjivati svakodnevno, ovde nije reč samo o rutini već i o važnom ritualu opuštanja. Ako i dalje nemate nameru da ovo probate, neka vam motiv budu Korejke i njihov savršen ten!

Anketa

Da li ste probali korejsku kozmetiku?

Ilustracija: @isprktk_