Ljubitelji prirodne kozmetike sigurno su dobro upoznati sa prednostima semena lana, kao i preparatima koji se od ove namirnice mogu napraviti kod kuće. Međutim, ova semena su privukla širu publiku na TikTok-u poslednjih meseci zahvaljujući kreatorima sadržaja koji bune o prednostima maske za lice od lana. Hešteg #flaxseed broji preko 100 miliona pregleda na ovoj društvenoj mreži, a svakim danom sve je više saveta i recepata za pripremu ove maske koju mnogi nazivaju „prirodni botoks“.

Seme lana prepuno je korisnih omega 3 kiselina i obiluje vitaminom E, a influenseri im pripisuju niz čudesnih svojstava. Tvrde da ova maska hidrira, zateže kožu, „briše“ bore i pomaže u borbi protiv akni, crvenila, upala, proširenih pora... itd. Nakon gledanja desetak video snimaka na TikTok-u, gotovo je nemoguće odoleti želji da otrčiš do najbliže prodavnice zdrave hrane i kupiš kesu lanenih semenki.

Međutim, postoje oni koji su skeptični u pogledu efekta ove maske. Tvrde da su rezultati lanenog semena kratkotrajni i da ova maska, iako odlično hidrira, zapravo nema anti-age efekat, tvrde stručnjaci za Fashion hr.

Kako pripremiti masku od lanenog semena?

Što se više uticajnih ljudi pridružilo ovom trendu, to je više recepata za ovu masku počelo da kruži TikTokom. Mnoge devojke su kuvale vodu sa lanenim semenom na šporetu, ali je ovaj metod naišao na dosta negodovanja. „Prestanite da kuvate svoje laneno seme“, rekla je influenserka Lejdi Venom u jednom od svojih video snimaka. Ona je istakla da kuvanjem laneno seme gubi neke od svojih najvrednijih materija i ponudila alternativu.

Njen recept je veoma jednostavan. Dno tegle je prekrila debelim slojem semena i prelila ga vrelom vodom. Dobro je izmešala sadržaj tegle, sačekala da se ohladi i stavila u frižider. Ona je savetovala pratiocima da zatvorenu teglu drže u frižideru najmanje pet sati, idealno da je ostave preko noći.

Takođe, Lejdi Venom je otkrila da se ova viralna maska može pripremiti sa vodom sobne temperature. Efekat je isti, ali je tekstura nešto tanja i lakša za nanošenje, rekla je ona. Važno je napomenuti da je nakon hlađenja potrebno procediti seme iz maske, što nije najlakši zadatak s obzirom da je reč o preparatu gelaste strukture. Neki TikTokeri su potpuno ignorisali ovaj korak, dok su drugi filtrirali masku kroz filter papir ili čistu najlonsku čarapu.

Maska od lanenog semena Tiktok/therealcaecilia

Kako izgleda koža nakon upotrebe maske?

U poslednjem koraku, manje-više svi se slažu. Ocedite masku u plastičnoj ili staklenoj posudi i držite je u frižideru do nedelju dana. Ima i onih koji su masku zamrznuli u posudama za led, ali smo se opredelili za klasičnu metodu. Zategnutu masku prema uputstvima naneli smo na lice ravnom plastičnom četkom u izdašnom sloju.

Maska je veoma hladna na dodir i osećaj nanošenja je izuzetno prijatan. Možete ga držati na licu koliko god želite, sve dok se osećate prijatno. Kako se maska hladi, počinje da zateže vaše lice i otežava vam kretanje mišića. Skinuli smo ga nakon 20-ak minuta i bilo je vrlo jednostavno - sa vodom i malo sredstva za čišćenje lica. Efekat je bio zaista očigledan – koža lica je sveža, vidljivo hidratizovanija i blistavija. A bore? Pa, bore su još uvek bile tu.

Da li ova maska zaista ima efekat protiv starenja?

TikTok influenseri bi se verovatno sada pozivali na „kontinuitet“ i „predanost“ korišćenja ove maske. Naravno, ima nešto u tome, jer redovna hidratacija igra veliku ulogu u održavanju mladalačkog izgleda. Ali "prirodni botoks" je i dalje nezaslužena titula, što je potvrdio i stručnjak za hrvatski portal.

"Svakako je poželjno održavati osnovnu higijenu kože lica, redovno je čistiti i hidrirati preparatima koji vam odgovaraju, ali još nije izmišljen proizvod koji će posle upotrebe dati isti efekat kao botoks. Međutim, botoks se ubrizgava u mišić, zbog čega se opušta, a bore se izravnavaju, dok u ovom slučaju maska za lice deluje isključivo na površini kože“, zaključio je dr Bagatin.

Izvor: Fashion.hr/ Wanted A.N.