Ukoliko svakodnevno vodite računa o svojoj koži, verovatno ste čuli za retinol. Ali mnogi koji su koristili „čudotvorni“ sastojak, nisu imali baš najsrećnija iskustva (koža ih je peckala, svrbela, ljuštila se, a uz sve to bila i crvena).

Bakučiol je poznat kao nežnija alternativa retinolu na biljnoj bazi. To je prirodni sastojak koji se popeo kroz dugi red konkurenata na policama i postao proizvod godine koji se mora imati.

I dok se nalazi u skoro svakom kozmetičkom proizvodu, mnogi još uvek nisu svesni zašto bi bakučiol trebalo da bude deo svake rutine nege kože. Srećom, u nastavku možete saznati sve što treba da znate o bakučiolu, prirodnoj alternativi retinolu bez imalo iritacija na koži.

Šta je bakučiol i čemu on služi?

Da biste razumeli bakučiol, morate razumeti retinol. Retinol je lokalni derivat vitamina A koji podstiče obnavljanje ćelija kože i poboljšava proizvodnju kolagena - to je u osnovi zlatni standard u zaustavljanju i preokretanju efekata starenja. Nažalost, poznato je da ovaj moćni sastojak protiv starenja iritira osetljivu kožu, izazivajući suvoću, perutanje i osip.

Što se tiče bakučiola, to je alternativa retinola na biljnoj bazi za koju je utvrđeno da ima svojstva protiv starenja i antioksidansa. Izvlači se iz ploda biljke Psoralea corylifolia.

nega lica bakučiolom
Instagram 

Nedavna studija otkrila je da je bakučiol značajno smanjio pojavu bora i hiperpigmentaciju, bez ikakvih uobičajenih neželjenih efekata povezanih sa upotrebom retinola.

Ali koliko je sličan retinolu?

Prema rečima dermatološkinje Shreye Andric, on nema strukturnu sličnost sa sastojkom, uprkos tome što nudi iste efekte.

„Studije su pokazale da nakon 12 nedelja primene dva puta dnevno dolazi do značajnog poboljšanja finih linija i bora, pigmentacije, elastičnosti i čvrstine, kao i opšteg poboljšanja oštećenja od sunca, bez neželjenih efekata uobičajene upotrebe retinola."

Bonus poeni: za razliku od retinola, bakučiol je potpuno bezbedan za upotrebu tokom trudnoće ili dojenja - što je velika stvar s obzirom na probleme hiperpigmentacije i melazme kože koji se obično javljaju tokom trudnoće.

Kako se koristi bakučiol?

U poređenju sa retinolima, dr Andric ističe da bakučiolu nije potrebno tako striktno vreme primene.

„Retinoli čine kožu osetljivijom na sunce i treba ih nanositi noću sa kremom za sunčanje ujutru“, savetuje ona. "Dok bakučiol to ne radi i može se primeniti ujutro ili uveče (ili i jedno i drugo)."

Ali ako primetite da vaša koža reaguje na to, napravite pauzu, a zatim smanjite na svake dve ili tri noći dok se vaša koža ne navikne na proizvod.

„Neželjeni efekti kao što su crvenilo i ljuštenje su manje verovatni tokom korišćenja bakučiola u poređenju sa tradicionalnim retinolom“, objašnjava dr Andric. "Međutim, alergija i upala mogu se pojaviti sa bilo kojim proizvodom za negu kože."

"Ako imate osetljivu kožu, možete uraditi test proizvoda tako što ćete naneti malu količinu na nadlakticu svakodnevno pet dana u nizu. Ako ne dođe do reakcije, trebalo bi da je pogodan i za vašu kožu lica."

Da li je bakučiol efikasan kao i ostali retinoidi, kao što je tretinoin?

Što se tiče toga da li bakučiol deluje jednako dobro ili čak bolje od drugih retinoida, poput tretinoina, dr Andricc objašnjava da između retinoida i retinola postoji razlika.

"Tretinoin je lokalni retinoid koji se dobija na recept", objašnjava ona. "Ovo je moćnije od retinola koji se može kupiti u slobodnoj prodaji na svoju ruku. On je neaktivan i zahteva proces konverzije u dva koraka da bi postao tretinoin u koži. Bakučiol je efikasan kao retinol, ali ne kao retinoid."

Pročitajte još:5 NAJBOLJIH OKOLOOČNIH KREMA KOJE BRIŠU I NAJSITNIJE BORE: Izdvajamo favorite žena preko 40 godina