Da li su vaša krema ili serum plave boje? Ako je odgovor da, vrlo je moguće da sadrže u sebi azulensko ulje ili jednostavnije azulen. To je sastojak na biljnoj bazi i poznat je po tome što ima izražen plavi ton.

Pored toga što plava boja čini da vaš proizvod izgleda lepo za gledanje, azulen nema samo estetsku ulogu. On je takođe jedan od najdelotvornijih sastojaka koji mogu da smire vašu kožu.

 Činjenice:

  • Glavne prednosti: Azulensko ulje smiruje i smanjuje crvenilo i upale. Takođe je hidrira i pojačava funkciju barijere kože, a ima i neka antibakterijska svojstva.
  • Ko bi ga trebao koristiti: Azulenovo ulje je izvrsno za osetljive tipove kože jer ne nadražuje već umiruje. Takođe pomaže suvoj koži da zadrži vlagu.
  • Koliko često ga možete koristiti: Može se nanositi svakodnevno.
  • Dobro reaguje sa: Sastojcima poput aloe vere i vitamina E. Često se može naći u proizvodima koji se koriste nakon uklanjanja dlaka, a obično se kombinuje sa ekstraktom mente.
  • Ne treba ga koristiti: Iako se dobro poklapa s većinom sastojaka, budite oprezni s proizvodima u kojima se meša sa više esencijalnih ulja, jer to povećava mogućnost alergijske reakcije.

Šta je azulensko ulje?

Ime dolazi od španske reči za plavu, 'azul', jer poseduje izrazito plavo nijansu. Azulen je prirodno botaničko ulje dobijeno parnom destilacijom cvetova kamilice, stolisnika ili plave tansije. Sve tri biljke dele jednu osobinu - izvanredne su protiv upala kože. Zbog te protiv upalne funkcije azulen ćete često videti i u profesionalnim proizvodima i kod kuće, a namenjeni su upotrebi nakon depilacije ili brijanja.

Prednosti azulenskog ulja za kožu

Azulen može smiriti razne iritacije kože poput kvržica i crvenila nakon brijanja ili depilacije, a takođe pomaže i kod uraslih dlačica. Međutim, sada je sve zastupljeniji i u formulacijama proizvoda za lice. Slično tome, proizvodi s azulenskim uljem mogu biti dobri za upotrebu ako imate posla sa opekotinama od sunca.

Najbolji preparati sa azulenom

Klairs Midnight Blue Calming krema, 5.580 dinara

Sunday Riley Luna Sleeping Night ulje,105 dolara

Mario Badescu Azulene Calming maska za lice, 13 funti

Herbivore Lapis ulje za lice, 72 dolara