Estetski hirurzi čak prijavljuju da su u količini zahvata oči sada zamenile usne, te da se sve više žena raspituje o tretmanima i zahvatima kojima bi stali na kraj su upravo podočnjacima.

Tamni podočnjaci i kesice ispod očiju nisu samo vezani za to koliko spavamo ili ne spavamo, nego i drugi spoljni uticaji, ali i celokupno stanje organizma može da utiče na njih. Donosimo vam 3 načina kako da uklonite ili umanjite izražene podočnjake.

1. Ishrana

Kao i uvek kada je reč o zdravlju i lepoti, sve počinje s onime što unosimo u organizam. Tamni kolutovi mogu biti znak manjka gvožđa i vitamina B12 u ishrani pa se predlaže unos spanaća, graška, brokolija, tofua, kajsije, tamne čokolade, a ukoliko konzumirate hranu životinjskog porekla tu su meso, jaja, mlečnim proizvodima, a naročito riba. Pijte puno vode, pazite na unos soli, izbegavajte alkohol i cigarete.

Gladni ste pred spavanje? Evo predloga šta možete pojesti u kasne sate!
Unsplash/ Mariana Medvedeva 

2. Krema za oči

Kako je u području oko očiju koža prirodno tanja i nežnija, na njenu negu treba obratiti posebnu pažnju, jer će se upravo ovde videti prvi znakovi umora i prve borice. Kako to područje ima manje žlezda, hidratacija je slaba i moramo joj pomoći hidrantnim kremama, posebno obogaćenim vitaminima B, C i E.

Iako se možda čini kao posebna investicija, naročito ako ste spremne da kupite zaista kvalitetnu kremu, isplati se – osim što će vam koža biti zahvalna, pogled svežiji, jedna kremica će vam dugo trajati.

Retinol smanjuje podočnjake
Alo/Chris Colls/MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

3. Retinol

Retinol može da pomogne obnovi kolagena u koži i osnaživanju vaskularnog dela tog područja dok C vitamin može da poništiti pigmentaciju i posvetliti taj deo kože. Pronađite serum za oči koji vam odgovara s retinolom, ali budite pažljive i postepeno navikavajte kožu ako posežete za intenzivnijim kozmetičkim preparatima.

Bonus video

Trik s rumenilom za prekrivanje podočnjaka TikTok/makeupbyalissiac