Tamni podočnjaci često jasno i glasno šalju poruku celom svetu da u poslednje vreme nismo baš dobro spavali, a umorna kože lica je jednako nepoželjna pojava kao i svaka druga nepravilnost kože. S druge strane, često pitanje koje sebi postavljamo je da li možemo da uklonimo tamne podočnjake našim omiljenim proizvodima za negu kože, ili je reč o prevelikom zalogaju čak i za skincare?

Iako često mislimo da su podočnjaci uzrokovani isključivo umorom, činjenica je da podočnjaci mogu biti uzrokovani raznim faktorima koji mogu uzrokovati da se krvni sudovi ispod kože oko očiju prošire i postanu vidljivi. Iznenađujuća je činjenica da sklonost ka podočnjacima može biti nasledna, pa ako su podočnjake imali vaši roditelji ili članovi uže porodice, veća je verovatnoća da ćete imati isti problem.

Štaviše, područje oko očiju ima tanku kožu koja sadrži manje kolagena i masnih ćelija od drugih delova lica, zbog čega su krvni sudovi ispod kože vidljiviji, posebno kada je izložena umoru ili stresu. Sa godinama, koža gubi elastičnost i kolagen, što može dovesti do proširenja krvnih sudova i tamnijih podočnjaka, a prekomerno izlaganje suncu može povećati proizvodnju melanina, tamnog pigmenta kože, čineći tamne podočnjake izraženijima. Dakle, razlozi koji dovode do podočnjaka mogu biti zaista brojni, što otežava njihovo uklanjanje.

Možemo li ukloniti podočnjake bogatom negom?

Okoloočne kreme mogu pomoći u ublažavanju problema podočnjaka, ali je važno shvatiti da ne postoji jednostavno rešenje za sve slučajeve. Podočnjaci mogu biti uzrokovani raznim faktorima, kao što su genetika, umor, dehidracija, stres, alergije ili prekomerno izlaganje suncu, pa u zavisnosti od uzroka, rezultati nege mogu da variraju. Ono što je važno jeste da svoja očekivanja uskladite sa realnim mogućnostima nege. Krema će hidratizirati osjetljivo područje oko očiju, što može pomoći u smanjenju suvoće i finih bora koje mogu naglasiti podočnjake, dok kreme sa sastojcima poput krastavca ili hijaluronske kiseline mogu smanjiti oticanje očiju, što logično čini podočnjake manje vidljivim.

Neki sastojci u okoloočnim kremama poboljšaće cirkulaciju krvi u tom području, pomažući u smanjenju podočnjaka uzrokovanih lošom cirkulacijom, dok neki proizvodi sadrže svetle pigmente koji pomažu da se sakriju podočnjaci, čineći ih manje vidljivim. Uprkos svim prednostima, važno je zapamtiti da kreme oko očiju neće rešiti osnovni uzrok podočnjaka, posebno ako je uzrok genetika ili neki drugi zdravstveni problem, pa u ovim slučajevima kreme mogu pružiti samo privremeno olakšanje i željeni kozmetički efekat!

Bonus video - Kako iskoristiti krastavac protiv podočnjaka

Najlakši način da iskoristite krastavac protiv podočnjaka TikTok/rose.friederike