Mnogi prave grešku prilikom odabira proizvoda za negu kože te ih biraju po principu "što skuplje, to bolje". Međutim, skupo ne znači nužno i dobro, što se posebno da primetiti kada je reč o kremama za deo ispod očiju, odnosno podočnjake, koji su često meta skepticizma, a stručnjaci često diskutuju da li je ovako nešto uopšte i potrebno.

Većina krema obećava isto: smanjenje nadutosti, ublažavanje finih bora i linija, i da, neki od proizvoda zaista to i rade. Međutim, činjenica je da nije svako spreman da izdvoji od nekoliko hiljada dinara pa sve do nekoliko stotina ebra za samo par mililitara proizvoda, bez obzira što daje fantastične rezultate.

Kreme za podočnjake ne moraju uvek biti skupe.
Shutterstock 

Zato smo se potrudili da vam nađemo jeftinije alternative najpopularnijih i dokazano efikasnih krema za predeo oko očiju koji vam neće izbiti sav novac iz novčanika, a isto su, ako ne i bolji od svojih skupih varijanti.

Ukoliko volite TATA HARPER Restorative Eye Crème (126 €)

Zamena za ovaj proizvod može biti The Body Shop Aloe Soothing Eye & Lip Contour Care (16 €). Obe formule su biljne i sadrže sok od listova aloe barbadensis kao glavni sastojak koji hladi, umiruje i hidrira umorne oči. 

The Body Shop Aloe Soothing Eye & Lip Contour Care je odlična krema za podočnjake.
The Body Shop 

Savršen je ako tražite idealnu jutarnju kremu za područje oko očiju jer trenutno zateže kožu i oslobađa je nadutosti.

Ukoliko volite KATE SOMERVILLE Line Release Under Eye Repair Cream (137 €)

Mešavina peptida Kate Somerville je možda malo naprednija od AHC Hydrating Essential Real Eye Cream (21 €), ali obe varijante rade briljantan posao u sprečvanju pojave bora.

AHC Hydrating Essential Real Eye Cream efikasno smanjuje nadutost podočnjaka.
ahc 

Takođe glačaju teksturu i hrane kožu dajući hidrirane podočnjake umesto tamnih krugova.

Ukoliko volite SISLEY Supremÿa Eyes at Night (247 €)

Brojni beauty urednici hvale i Sisley THE INKEY LIST Caffeine Serum (10 €) kreme za oči zbog njihove sposobnosti da smanje nadutost i upale zahvaljujući zdravoj dozi kofeina.

THE INKEY LIST Caffeine Serum je sjajan serum za podočnjake.
SISLEY 

Doduše, verzija The Inkey List pogodnija je za torbicu i deluje lakša od Sisley-ovog ultra-luksuznog seruma, ali to je za očekivati sa ogromnom razlikom u ceni.

Ukoliko volite SKINCEUTICALS A.G.E. Eye Complex Cream (97 €)

CERAVE Eye Repair Cream (15 €) će vam za daleko manje novca dati iste rezultate kao njegova skuplja varijanta od A.G.E. a čak imaju i sličnu teksturu koja hrani predeo oko očiju.

CERAVE Eye Repair Cream je jeftina a efikasna varijanta za podočnjake.
CeraVe 

Ako volite MURAD Renewing Eye Cream (80 €)

Ovo je možda i najpoznatija krema za deo oko očiju na listi, a neretko je i među preporukama slavnih. Zato je dobro znati da postoji i jeftinija alternativa koja daje identične rezultate.

PIXI Retinol Eye Cream je idealan za podočnjake.
Sephora.com 

U pitanju je PIXI Retinol Eye Cream (25 €), a osim što usporavaju starenje kože, oba proizvoda sadrže velike količine retinola i peptida koji čine kožu ispod očiju čvrstom i glatkom.

Ukoliko volite OMOROVICZA llumineye C (109 €)

Alternativa ovom proizvodu je SUPER FACIALIST Vitamin C + Brighten Dark Circles Eye Cream (16€) koji u sebi vitamin C koji, slično kao retinol, dermatolozi preporučuju zbog njegove efikasnosti.

SUPER FACIALIST Vitamin C + Brighten Dark Circles Eye Cream uspešno rešava probleme sa podočnjacima.
Sephora.com 

Obe kreme utiču na tamne krugove ispod očiju i diskoloraciju.

Ukoliko volite ELIZABETH ARDEN Prevage Anti-Aging Eye Serum (117 €)

Još jedan omiljeni serum poznatih dobio je svoju dostojnu zamenu u vidu NO7 Dark Circle Corrector (28 €) kreme. Ukoliko želite da ciljate fine bore ili taj umorni izgled kože ispod očiju, onda će ove kreme za oči na bazi hijaluronske kiseline obaviti solidan posao hranjenja i toniranja.

NO7 Dark Circle Corrector je idealan za lepu kožu ispod očiju.
Sephora.com 

Međutim, rashladni metalni aplikatori zaista ističu oba proizvoda, pružajući mini masažu koja će vas razbuditi izjutra i ublažiti otoke.

Ukoliko volite LA MER The Eye Concentrate (223€)

Seaweed Peptide Eye Gel (8 €) će uspešno zameniti preskupi La Mer, a oba proizvoda daće vam osvežen izled jer sadrže morske alge i sastojke koji posvetljuju kožu.

Seaweed Peptide Eye Gel dao je odlične rezultate kada su kreme za podočnjake u pitanju.
dm