Izgled lepo preplanule, tamne i osunčane kože godinama je najpoželjniji prirodni izgled leti, a ako ste ljubitelj bronzanog izgleda i po povratku sa odmora, najbolji način da to postignete je da se pridržavate jednostavnih i veoma efikasnih saveta stručnjaka.

Naime, kozmetičari i dermatolozi nas često obasipaju savetima kako da zaštitite kožu od štetnog dejstva sunca, kako da je hidrirate i održite mekom i tokom najtoplijih dana, a imaju i nekoliko ključnih saveta koji će vam pomoći da održite lep preplanuli ton kože.

Pratite ove savete i zadržite osunčanu put do oktobra.

Tuširanje mlakom vodom

Jedno je jasno – ako želite da vaše osunčana put traje što duže, svakako se ne treba tuširati toplom vodom. Vruća voda isušuje kožu i dehidrira je, a brže uklanja i skida ćelije kože, što će dovesti do ranijeg ljuštenja preplanulog tena. Generalno, izbegavajte dugotrajno kupanje i tuširanje u toploj vodi.

Hidratirajte kožu tela

Tokom vrelih letnjih dana, nakon izlaganja morskoj vodi i suncu, koži je najpotrebnija dubinska hidratacija. Hidratacija kože je izuzetno važna pre, tokom i posle sunčanja. Kožu možete hidrirati različitim proizvodima, poput krema, losiona ili ulja, važno je da ih koristite svakodnevno, a preporučuje se čak i dva puta dnevno. Možete nabaviti specijalne proizvode namenjene nezi kože posle sunca, koji često sadrže sastojke koji će doprineti prirodnom održavanju osunčanog tena, a istovremeno neguju kožu iznutra.

Krema za telo
Shutterstock 

Pijte puno tečnosti

Nije dovoljno samo nanositi losione da bi telo i organizam bili hidrirani. Vodite računa da unosite dovoljno tečnosti, idealno vode, jer ćete tako produžiti život svim ćelijama u vašem telu, uključujući i one na površini kože koje su potamnele.

Redovni piling

Iako bi mnogi instinktivno pomislili da će piling ukloniti preplanulost, pogrešili bi. Piling će ukloniti mrtve ćelije kože i zapravo je pripremiti idealno za sunčanje. Nakon pilinga koža je sveža i čista, a boja koju već imate trajaće duže jer se neće sušiti niti ljuštiti. Ali nemojte preterivati, piling otprilike svake dve nedelje.

Redovni piling
Shutterstock 

Jedite hranu bogatu beta karotenom

Šargarepa, mango, kajsije, paprika (crvena, narandžasta, žuta), slatki krompir, bobičasto voće, crvene jabuke i, u stvari, gotovo svako voće i povrće obojeno narandžasto su bogati vitaminom C i beta karotenom, koji su zaslužni za lep izgled kože. Vitamin C je važan za izgradnju kolagena, dok su karotenoidi odgovorni za tamnjenje kože, ali i za održavanje preplanule kože. Zato leti napunite tanjir narandžastim i žutim voćem i povrćem, koje će vam obezbediti duži preplanulost, ali i obezbediti svom telu dovoljne količine svih potrebnih minerala i vitamina.

Jedite šargarepu
Shutterstock 

 Bonus video

Šta je brontouring tehnika za produžavanje preplanulosti lica TikTok/rmsbeauty