Nanosenje kreme za zaštitu od sunca ključan je korak da biste zadržali svoju kožu zdravom i zaštićenom od štetnih sunčevih zraka. Bez obzira na to da li se nalazite na plaži, planinama ili samo provodite vreme na otvorenom, pravilno nanošenje kreme za sunčanje igra presudnu ulogu u zaštiti od opekotina, preranog starenja i rizika od raka kože.

Evo nekoliko ključnih koraka koje bi trebalo da sledite kako biste se pravilno zaštitili od sunca.

Korak 1: Odabir prave kreme

Prvi korak je odabir prave kreme za sunčanje. Potražite kremu koja ima viši faktor zaštite od sunca (SPF) kako biste imali optimalnu zaštitu.

Dobra krema je ključna.
Freepik 

Preporučuje se korišćenje kreme sa SPF 30 ili više za dnevnu upotrebu. Ako planirate da provodite vreme na plaži ili u aktivnostima na otvorenom, možda ćete želeti da odaberete kremu sa SPF 50 ili više. Takode, obratite pažnju na sastojke kreme. Potražite proizvode koji štite od obe vrste suncevih zraka - UVA i UVB.

Korak 2: Priprema kože

Pre nanošenja kreme, kožu treba pripremiti. Operite kožu blagim sredstvom za čišćenje kako biste uklonili nečistoće i mrtve ćelije. Nakon toga, pažljivo osušite kožu tapkanjem, a ne trljanjem peškirom.

Jako je bitno da kožu dobro pripremite.
Seafolly/Mega / The Mega Agency / Profimedia 

Korak 3: Dovoljna količina kreme za sunčanje

Nanesite kremu za sunčanje u izdašnim količinama. Mnogi ljudi prave grešku nanoseći premalo kreme, štedeći na proizvodu. Da biste postigli pravilan nivo zaštite, nanesite najmanje 30 ml kreme na celo telo. Obratite posebnu pažnju na izložene delove kao što su lice, vrat, ruke, ramena i noge. Nanesite SPF ravnomerno i temeljno, pazeći da ne preskočite  određene delove. Ovo je posebno važno za teško dostupna područja kao što su vrhovi ušiju i zadnjeg dela vrata.

Kada je lice u pitanju, tu najčešće važi pravilo: dva prsta. To znači da je na lice potrebno naneti 2x po dužinu prsta. Naravno, ovo varira u zavisnosti od same kreme, da li koristite uljane varijante, u spreju ili stiku, ali je bitno da je sve dobro prekriveno.

Korak 4: Obnavljanje kreme je ključno!

Redovno nanošenje kreme za sunčanje je ključno za održavanje zaštite tokom dana. Kremu treba nanositi najmanje 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu kako bi je koža pravilno apsorbovala.

Bitno je da obnavljate kremu.
Shutterstock 

Ponovo nanesite kremu svaka dva sata, ili češće ako plivate ili se znojite. Ako koristite vodootpornu kremu za sunčanje, trebalo bi je naneti ponovo nakon svakog kupanja ili aktivnosti koje uključuju znojenje.

Ne zaboravite dodatne mere!

Osim nanošenja kreme za sunčanje, trebalo bi da razmotrite i dodatne mere zaštite od sunca koje više nije tako bezazleno kao nekad. Nosite zaštitnu odeću i aksesoare kao što su šeširi, naočare za sunce, kako biste smanjili izloženost sunčevim zracima.

Nosite šešire leti.
instagram/ mimiarr 

Takođe, izbegavajte izlaganje suncu u periodu kada je zračenje najveće, odnosno između 10 i 16 časova.

Ukratko, pravilno nanošenje kreme za sunčanje je neophodno za očuvanje zdravlja vaše kože i smanjenje rizika od sunčevih opekotina i drugih štetnih efekata. Odaberite kremu sa odgovarajućim faktorom, nanesite je u dovoljnim količinama, redovno je obnavljajte i kombinujte sa drugim merama zaštite od sunca. Pametno upravljanje izlaganjem suncu će vam pomoći da uživate na otvorenom uz minimalne posledice za vašu kožu.

Bonus video:

DA LI SU KREME ZA SUNČANJE KANCEROGENE?! Stručnjaci otkrili: Ne morate da se kvarcate na suncu da bi dobili vitamin D  Kurir televizija