Leto je doba godine koje donosi sunce, toplinu i bezbrižne dane na plaži. Međutim, s toplim zracima i visokim temperaturama dolazi do promena i u beauty rutini, pogotovo ako ne želite da vam se lice pogorša i pojave bore

Retinol, koji je bio najjači saveznik u borbi za lepu i mladalačku kožu sada će biti zabranjen, doduše, samo veće koncentracije (koje zapravo daju rezultate), mada iovako tokom leta nije bila preporučljiva njegova upotreba jer je reč o fotosenzitivnom sastojku.

Retinol je moćan saveznik protiv bora.
Shutterstock 

Pa šta onda raditi tokom leta? Zapravo, postoji nekoliko drugih načina da se spreči nastanak bora i očuva mladalački izgled kože i tokom leta. Na prvom mestu je njegova najbolja zamena koja ne reaguje na sunce, ali je i pored toga SPF obavezan. 

Bakučiol je najbolja alternativa retinolu

Ovaj proizvod već neko vreme je must u beauty kozmetičkim torbicama jer možda i najbolja zamena za retinol, a plus, mogu ga koristiti i trudnice. Takođe, bakučion ne povećava osetljivost kože na sunce, što ga čini idealnim sastojkom za leto.

Naravno, to ne znači da treba da zaboravite na spf ukoliko želite lepo lice bez bora. Inače, bakučiol je antioksidans koji se nalazi u semenkama biljke Psoralea. Umirujuće deluje na osipe i crvenilo te ubrzava zarastanje posekotina. Za razliku od retinola, neće isušiti kožu. Mogu ga koristiti i oni sa suvom i osetljivom kožom, kao i oni s masnom kožom sklonom aknama, a rezultate daje veoma brzo.

Međutim, pored bakučiola, postoje i određene stvari koje možete da radite da sprečite nastanak bora tokom leta.

"Cake" za sprečavanje pojave bora

Hidratacija je ključna

Hidratantne kreme su ključ.
Shutterstock 

Letnje vrućine i sunčevi zraci mogu isušiti kožu, što je čini podložnijom pojavi bora. Stoga je važno održavati optimalnu hidrataciju kože. Koristite kvalitetnu hidratantnu kremu koja odgovara vašem tipu kože i redovno je nanosite, posebno posle sunčanja i tuširanja.

Zaštita od sunca

Spf je bitan faktor nege.
Shutterstock 

Sunčevi zraci su jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) je obavezno tokom cele godine, a posebno leti kada su sunčevi zraci jači. Birajte kreme sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka i nanesite ih 15-30 minuta pre izlaganja suncu. Takođe, nosite šešir, naočare za sunce i zaštitnu odeću kako biste dodatno zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka.

Uravnotežena ishrana

Uravnotežena ishrana smanjuje bore.
Shutterstock 

Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u održavanju zdravlja kože. Uključite u ishranu raznovrsno voće, povrće, orašaste plodove i masne ribe, koje su bogate hranljivim materijama važnim za održavanje elastičnosti i zdravlja kože.

Redovna nega kože

Pravilna nega je ključna za lep ten.
Shutterstock 

Održavanje redovne rutine nege kože je ključno za sprečavanje nastanka bora. Očistite kožu blagim sredstvima za čišćenje prilagođenim vašem tipu kože. Zatim nanesite tonik koji će vratiti pH ravnotežu kože, a potom hidratantnu kremu koja će je nahraniti i zaštititi. Dodatno, možete koristiti serume i kreme obogaćene prirodnim sastojcima poput vitamina C, hijaluronske kiseline i koenzima Q10, koji mogu pomoći u smanjenju vidljivosti bora.

Izbegavanje pušenja i stresa

Stres je loš za bore.
Shutterstock 

Pušenje i stres su faktori koji ubrzavaju proces starenja kože. Nikotin iz cigareta oštećuje kolagen i elastin, ključne proteine koji održavaju čvrstinu i elastičnost kože. Stres izaziva povećano oslobađanje hormona kortizola, koji može oštetiti kolagen. Stoga, izbegavanje pušenja i pronalaženje načina za upravljanje stresom, poput vežbanja, meditacije ili hobija, može pomoći u očuvanju zdrave kože.

Spavanje na leđima

Bitno je da spavate na leđima.
freepik/lookstudio 

Položaj u kojem spavate može uticati na pojavu bora. Spavanje na stomaku ili sa licem pritisnutim o jastuk može izazvati trenje i pritisak na kožu, što doprinosi stvaranju bora tokom vremena. Pokušajte da spavate na leđima kako biste smanjili pritisak na kožu i održali je zdravom, a preporuka je i da koristite svilene jastučnice jer su najnežnije prema koži lica.

Vodite računa i o podočnjacima

Nega kože je bitna ako ne želite bore.
Instagram 

Tamni krugovi i otoci ispod očiju mogu dodatno naglasiti vidljivost bora. Koristite kreme ili serume namenjene tretiranju ovog problema kako biste smanjili njihovu pojavu i učinili kožu oko očiju svežom i blistavom.

Bonus video:

Retinol A313 Tiktok/ninockicatalksbeauty