Kada govorimo o bici protiv bora, retinol je, slobodno možemo reći, #1 sastojak za negu koji najbrže pokazuje rezultate. Nažalost, nove vesti o zabrani retinola sa višim koncentratom rastužile su beauty zaljubljenice koje su sada primorane da nađu pogodnu alternativu. 

Podsetimo, Evropska komisija nedavno je ažurirala listu zabranjenih i ograničenih kozmetičkih sastojaka. Neki od tih sastojaka će biti povučeni sa tržišta, dok će kod drugih biti uvedene stroge koncentracije koje se moraju poštovati u svim članicama Evropske unije.

Od sada, retinol neće moći da se nađe sa višom koncentracijom od 0.3 %.
Shutterstock 

  Na iznenađenje mnogih, na listi se našao i retinol, kao i dva retinol estera (retinil acetat i retinil palmitat), čije su koncentracije svedene na minimum. Tako će proizvodi za negu tela biti ograničeni na maksimalnu koncentraciju od 0,05%, dok će u proizvodima za negu lica biti dozvoljena maksimalna koncentracija od 0,3%.

Trenutno se na tržištu mogu naći proizvodi sa retinolom koncentracije od 1%, pa je ovo značajna promena koja je izazvala zabrinutost u svetu lepote.

Na tržištu već postoje dobre alternative retinolu.
Shutterstock 

Srećom, postoje dobre alternative koje rade jednako dobar posao kao i retinol.Od svih, tri su se posebno izdvojile jer ne izazivaju iritacije, a podjednako brzo i efikasno "peglaju" bore i ostavljaju kožu jedrom i zategnutom.

Bakučiol

Ovaj proizvod već neko vreme je must u beauty kozmetičkim torbicama jer možda i najbolja zamena za retinol, a plus, mogu ga koristiti i trudnice. Takođe, bakučion ne povećava osetljivost kože na sunce, što ga čini idealnim sastojkom za leto.

Naravno, to ne znači da treba da zaboravite na spf ukoliko želite lepo lice bez bora. Inače, bakučiol je antioksidans koji se nalazi u semenkama biljke Psoralea. Umirujuće deluje na osipe i crvenilo te ubrzava zarastanje posekotina. Za razliku od retinola, neće isušiti kožu. Mogu ga koristiti i oni sa suvom i osetljivom kožom, kao i oni s masnom kožom sklonom aknama.

2. Bidens pilosa

Takođe poznata i kao black-jack, španska igra. Za ovu biljku se veruje da ima efekte kao retinol kada se stavi u proizvode za negu lica.

Razlika je u tome što u toku lečenja znakova starenja pomaže u smirivanju kože i pojačava sjaj. To je biljna alternativa koja je blaža za kožu. Formulisan sa hijaluronskom kiselinom i proteinskim peptidima, obećava da će za samo nedelju dana smanjiti nežne linije bora i pojačaće tonus kože, a pored togra dobijate i trenutnu hidrataciju.

3. Ulje od šipka

Iako je većina nas zanemarila ovo ulje, kao još jedan uljni "hidrator" u nizu, ulje od šipka je mnogo više od toga.

Ulje od šipka deluje kao retinol.
Shutterstock 

Puno je vitamina C i bogato beta-karotenom koji je odličan izvor trans-retionične kiseline, prirodnog oblika vitamina A. Podstiče povećanje broja ćelija i obnavlja ih, čineći ga divnom i moćnom zamenom za retinol.

Bonus video:

Retinol A313 Tiktok/ninockicatalksbeauty