Ma koliko da smo pisali o SPF-u, moramo još jednom da ponovimo koliko je bitan ukoliko želite lepu i negovanu kožu. Osim što štiti od štetnog zračenja koje može dovesti ne samo do oštećenja tkiva, već i do preranog nastanka bora i fleka, kao i do raka.

Zato je bitno da faktor nosite uvek, čak i kada ne napuštate kuću ili je vreme oblačno. Samo zato što su oblaci zaklonili zrake, ne znači da zračenja nema. U isti mah, ne zaboravite da i određeni uređaji u vašem domu, počev od telefona pa sve do monitora, emituju određenu količinu štetnih zraka, te je SPF ključan.

spf je bitan za lepu kožu.
Instagram 

Međutim, baš kao što je slučaj sa drugim beauty proizvodima i ovde je bitno koji ćete izabrati. Čini se da je osobama sa suvom kožom nešto lakše da pronađu odgovarajući zaštitni faktor, dok oni koji imaju masnu kožu uglavnom imaju više problema da pronađu SPF koji ih neće dodatno "zamastiti".

Zato i ne čudi "hype" kada se pronađe taj jedan koji radi posao kako treba. Poslednjih nedelja, na mrežama je viralan SPF u stiku koji je idealan za ljude sa masnom kožom.

Ljudi sa masnom kožom često imaju problem da nađu dobar spf.
Shutterstock 

Osim što je nanošenje izuzetno lako, za sobom ostavlja bezbojan trag, i gladi kožu, a oni koji su ga probali tvrde da radi poput prajmera, odnosno da čini da pore na licu izgledaju manje, zbog čega je savršen izbor tokom toplih dana kada ne želite da nosite puder. 

U pitanju je Cotton Soft Sun Stik za zaštitu od sunca, SPF50+ PA++++ brenda Tocobo, kojeg krasi formula sa ekstratktom pamuka zbog čega je pogodan za sve tipove, a ne samo za masnu kožu.

Tocobo se pokazao kao savršen izbor za masnu kožu.
dm 

Formula je nemasna i ostavlja kožu svilenkastom i mat, i pouzdano štiti od UV zraka, a može se nabaviti u apotekama, kao i u DM-u po ceni od 2.199 dinara. 

Sudeći po recenzijama, vredan je investiranja, a u nastavku otkrivamo i još neke formule sa zaštitnim faktorom koje su pogodne za masnu kožu:

  • CLARINS Sun Face Gel Spf30 (Jasmin, 3.890 rsd)
  • Neutrogena hydro boost krema za lice spf 25 (Lilly, 2.415 rsd)
  • Clean Screen Mineral SPF 30 Mattifying Face Sunscreen (Sephora, oko 40 dolara)
  • La Roche Posay Enthelios XL gel krema sa Dry touch teksturom anti chine 50 (Lilly, 1.530 dinara)
  • Vichy Capital Soleil Matirajuća krema 3u1 SPF 50+ (Benu, 2.213 rsd)
  • Uriage Bariesun SPF 50+ Mat fluid (Benu, 1.212 rsd)
  • La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid SPF 50+ (Benu, 2.100 rsd)

Bonus video:

alergija na sunce TikTok/orlamcglynn