Uprkos činjenici da je stekao delimično negativnu reputaciju zahvaljujući mnogim poznatim i manje poznatim ličnostima koje su ga preterano koristile, činjenica je da botoks, ako se pravilno koristi, može imati mnoge prednosti, od kojih je jedna od najvažnijih svakako koža koja izgleda mladoliko. Za sve one koji se plaše i najmanje mogućnosti 'prezategnutog' lica, baby botoks bi mogao biti upravo ono za čim tragaju.

Velika je verovatnoća da smo bar jednom naišli na baby botoks na nekom od naših feedova, a glavni razlog za to je što, iako nije najinovativniji fenomen u svetu injekcija, ova tehnika postaje sve popularnija poslednjih meseci. I svakako vredi istražiti ako želite prirodan izgled.

Šta je baby botoks?

Baby botoks je neuromodulatorni tretman, što znači da koristi neurotoksin koji privremeno parališe mišiće ispod kože, efikasno zaglađujući bore i fine linije. Neuromodulatori se prodaju pod brendom Botox, kao i Xeomin, Dysport i Jeuveau, ali se često svi jednostavno nazivaju botoks. Sam tretman je takođe poznat kao mikro botoks i prati istu proceduru kao standardni botoks, ali se primenjuju manje doze.

Šta je baby botoks?
Shutterstock 

Budući da se tretman često koristi kao preventivna mera, odlična je opcija za nekoga ko tek počinje da primećuje prve bore i želi da uspori njihov razvoj, pa većina onih koji se odlučuju za baby botoks su ljudi od 25 godina kojima je ovo prvi susret sa botoksom.

Ovaj tretman je idealan i za sve one koji traže suptilnije rezultate, a iz bilo kog razloga osećaju averziju prema neuromodulatorima. Reč je o brzoj proceduri sa znatno manje uočljivim rezultatima, pa se na nju odlučuju oni koji su preplašeni klasičnog tretmana botoksom.

Prednosti baby botoksa
Shutterstock 

Kao što smo već pomenuli, najveća razlika između baby botoksa i standardnog je u primenjenoj dozi. Zahvaljujući nižoj dozi, baby botoks postiže prirodniji i suptilniji rezultat, dok običan botoks obično podrazumeva veću dozu za izraženiji ili „zamrznuti“ efekat. Osim toga, pošto se radi o nižoj dozi, efekti baby botoksa traju samo dva do tri meseca, dok standardna doza obično traje oko četiri meseca, iako efekat varira od osobe do osobe. Dakle, ova opcija može biti zahtevnija i skuplja za održavanje jer, ako želimo trajne rezultate, zahtevaju češće tretmane.

Prednosti baby botoksa

Baby botoks ima slične prednosti kao i obični botoks, što znači da zaglađuje fine linije i bore na određenim delovima lica, a razlikuje se od standardnog botoksa po rezultatima jer daje licu mekši i mladalački izgled, posebno oko osetljivog okoloočnog područja. Baby botoks se prvenstveno koristi kao preventivna metoda, dok je standardni botoks uglavnom korektivan, a bitna razlika je što omogućava više pokreta mišića lica nakon tretmana nego standardni botoks.

Nedostaci baby botoksa

Nedostaci su slični kao kod običnog botoksa, što znači da nakon tretmana možemo očekivati mogućnost otoka i modrica, iako se to ne dešava uvek. Najvažnije je da tretman obavlja licencirani i propisno obučen lekar kako ne bi bilo dugoročnih negativnih efekata.

Nedostaci baby botoksa
Shutterstock 

Kako izgleda priprema za tretman?

Priprema je veoma jednostavna i uglavnom se svodi na izbegavanje uzimanja lekova koji razređuju krv, ispijanje kafe i upotreba određenih sastojaka, kao što je retinol, oko 24 sata pre samog tretmana.

Slično kao kod redovnog tretmana botoksa, lekar se prvo konsultuje sa nama o tome gde želite da ga ubrizgate i proceniće odgovarajuću količinu za postizanje željenih rezultata. Zatim će željeno područje očistiti alkoholom, nakon čega sledi ubrizgavanje malih površinskih količina u gornji sloj kože. Tretman može trajati od 20 minuta do sat vremena, u zavisnosti od područja koje želimo da tretiramo.

Nakon injekcije, možete se vratiti svojim normalnim aktivnostima, a kod bilo kakvog neuromodulatornog tretmana obično se preporučuje da se ne leži četiri do šest sati, jer to potencijalno može izazvati migraciju materijala na druge delove lica ili tela. Takođe se preporučuje izbegavanje trljanja kože i izlaganje suncu prvih nekoliko dana.

Koliko košta baby botoks?

Budući da baby botoks zahteva manju dozu, generalno je jeftiniji od prosečnog tretmana neuromodulatorom, a sama cena može zavisiti od zemlje u kojoj radite botoks, provajdera, pa čak i marke neuromodulatora koji se koristi. Teško je dati tačnu procenu jer neke klinike naplaćuju jedinicu, dok druge naplaćuju područje koje se leči, ali će to u svakom slučaju biti manje od standardnog botoksa, čija se cena uglavnom kreće od 300 do 600 evra.