Iako smo gotovo svi jedva čekali lepo vreme i visoke temperature, sigurni smo da niko ne voli onaj negativni aspekt - znojenje

Ništa gore nego kada izaberete sjajan outfit, a onda sve unište fleke od znoja. Perspiranti mogu samo malo ublažiti problem, te se postavlja pitanje da li se nešto uopšte i može uraditi.

Preterano znojenje može se sprečiti.
Shutterstock 

Odogovor je: da! Počev od ishrane, preko izbora preparata, pa sve do kozmetičkih procedura, a mi vam otkrivamo šta sve možete uraditi da sprečite preterano znojenje.

Šta sve može pojačati znojenje tokom toplijih dana

Znojenje je prirodna reakcija organizma na telesnu toplotu i deluje kao sistem hlađenja. Znoj sam po sebi nema miris. Ali nastaje kao reakcija na bakterije koje nastanjuju kožu. Što je lična higijena na višem nivou, bakterija će biti manje, a tako će i mirisi nestati.

Međutim, preterano znojenje može biti i posledica hiperhidroze.

Još neki uzroci mogu biti:

 • Konzumiranje kofeina, alkohola, začinjene hrane i nikotina.
 • Crveno meso
 • Veganske i vegetarijanske alternative, poput proizvoda od soje ili mahunarki
 • Menopauza
 • Dijabetes
 • Određene infekcije
 • Lekovi
 • Gojaznost
 • Giht
 • Pojačana funkcija štitaste žlezde

Zato je bitno da proverite koji je tačno uzrok preteranog znojenja, te da, ukoliko je potrebno, potražite i stručnu lekarsku pomoć. 

Znojenje se može sprečiti na više načina.
Shutterstock 

Kako sprečiti pojačano znojenje

Ishrana

Ishranom možete regulisati znojenje na duže staze, te se preporučuje da konzumirate što više vode, povrća poput paprike, paradajza, spanaća, kupusa, zelene salate, brokolija i karfiola.

Međutim neke od nabrojanih namirnica kao što su brokoli, kupus i karfiol mogu uticati na neprijatan miris znoja. Do ovoga može doći usled isparljivih jedinjenja koja nastaju metaboličkim procesom varenja hrane. Budite umereni sa upotrebom ovih namirnica ili testirajte da li tako deluju na vas.

Voda će pomoći kod znojenja.
Shutterstock 

Tu je i voće: sočne kruške, jabuke, grožđe, breskve i južno voće mogu itekako da budu dobar izbor.

Neke namirnice protiv znojenja su gotovo 90% voda. Takvi su na primer krastavci ili lubenica. Preporuka su i namirnice bogate vlaknima, poput žitarica. Surutka, i hrana bogata vitaminom B takođe bi trebalo da se nađe na listi.

Suplementi protiv znojenja

Ovde je bitno da budete oprezni, i da suplemente konzumirate isključivo uz preporuke lekara.

suplementi mogu pomoći kod znojenja.
Unsplash/Mariana Rascão 

Ono što može pomoći su: kalcijum, magnezijum, vitamin B, cink i vitamin D.

Odeća igra bitnu ulogu

Uvek je savet da birate i materijale u kojima koža može da diše: pamuk, lan, viskoza – samo su neki koje treba da nosite. Spandex, nylon, aktil i razna poliamidna vlakna treba da izbegavate.

Proizvodi

Perspiranti

Jako je bitno da birate perspirante, a ne dezodoranse, jer prvi utiču na znojenje, dok drugi samo daju miris. Takođe, preporuka je da ih nanosite uveče, nakon tuširanja, pre spavanja. 

perpiranti mogu pomoći.
Shutterstock 

Blokator znojenja

Obični komercijalni antiperspiranti ponekad nisu dovoljno jaki. Drugim rečima, nemaju dovoljno aluminijum hlorida – sastojka koji deluje kao blokator znoja. Ako vam oni ne vrše posao, potražite jače poput medicinskih antiperspiranta koji imaju preko 14% aluminijum hlorida.

Ulošci protiv znojenja

Možete ih naći u bilo kojoj drogeriji. Lepe se na unutrašnji deo majice, i iako ne mogu direktno sprečiti znojenje, mogu pomoći kod fleka od znoja.

Maramice protiv znojenja

Maramice protiv znojenja su vlažne maramice koje su zapravo antiperspirant u drugačijem pakovanju. Mogu da imaju jone srebra koji deluju protv bakterija, pa su dobra varijanta za neke brzinske popravke kada nemate uslova za tuširanje – recimo kada ste na putu.

Lekovi protiv znojenja

Lekovi koji se koriste u ove svrhe nazivaju se antiholinergici. Oni deluju tako što blokiraju signale u vašem mozgu koji govore telu da počne da stvara više znoja. Naravno, lekar neće tek tako prepisati ove lekove bez adekvatnog pregleda, piše znojenjestop.rs.

Naprednije metode sprečavanja znojenja

Pored lekova, što prirodnih, što medicinskih, postoje i određene metode za lečenje znojenja koje ciljano deluju baš znojenje na određenom delu tela.

 • Botoks je brz a dosta efikasan način kako sprečiti znojenje. Suština ovog tretmana je da se injekcijama ubrizgava botulinium toksin (poznat kao botoks) u određeni deo tela koji se prekomerno znoji. On blokira hemikalije (neurotransmitere) koje su odgovorne za aktiviranje rada znojnih žlezda, a efekat traje u proseku 4 meseca ili nešto kraće.
 • Jontoforeza je procedura koja se najefikasnije primenjuje kao način kako sprečiti znojenje stopala i dlanova. Ukratko – pacijenti smeštaju ruke u rastvor u kojem se nalazi neki antiholigernik. Ovaj lek se onda električnom strujom slabog napona transportuje do kože i pod kožu gde lokalno deluje.
 • Operacija je poslednja opcija kojoj treba da pribegnete samo u krajnjem slučaju. Izvode se endoskopska torakalna simpatektomija (kod koje se uništavaju nervni završeci povezani sa znojnim žlezdama) ili kiretaža znojnih žlezda (koja se obično radi kada je u pitanju znojenje ispod pazuha, a podrazumeva kiretranje i vakumiranje znojnih žlezda).

Dijeta protiv znojenja

Ako zaista želite da hrana protiv znojenja radi za vas, onda napravite plan ishrane odnosno jelovnik protiv znojenja. Možete i sami, ali najbolje je da vam to odradi nutricionista, kako biste iskombinovali i zdravo i hranljivo i kako bi jelovnik bio u skladu sa vašim dnevnim energetskim potrebama.

Mnogima je lakše da se drže konkrentnog plana, nego uopštenih saveta.

Bonus video:

Kako ukoniti fleke od znoja TikTok/whatjoknows