Lepa i negovana koža, i pritom ne mislimo samo na lice, san je gotovo svake osobe. Ipak, realnost je takva da se većina makar jednom u životu suoči sa određenim problemom. 

Tako na prvu pojavu bubuljice na licu reagujemo žustro, dok je u većini slučajeva situacija potpuno drugačija kada je reč o promenama na telu. Uglavnom se vodimo logikom - to uvek može da se sakrije. 

Bubuljice na zadnjici mogu se rešiti.
Shutterstock 

Međutim, onda dođe leto, i sakrivanja nema, te ne čudi što većina uglavnom tek tad traži "brza" rešenja problema, pogotovo kada je reč i bubuljicama na leđima, dekolteu i naravno zadnjici, o čemu se možda i najviše ćuti. 

Bubuljice i akne na ovom delu tela nisu ništa neuobičajeno, naprotiv. Češće se pojavljuju u toplim mesecima, zbog neodgovarajuće, uglavnom preuske garderobe, izbora veša i slično.

Bubuljice na zadnjici mogu biti veoma bolne.
Shutterstock 

Nekad su i veoma bolne, i ostavljaju tamne ožiljke kojima treba mnogo vremena da izblede. No da li možemo nekako da sprečimo njihov nastanak i rešimo postojeće? Apsolutno da, a zahvaljujući mrežama, pogotovo poslednjih nedelja, sve više se priča o bubuljicama na zadnjici i kako da ih se brzo rešite.

Ovo zapravo nisu akne

Bubuljice na guzi zapravo u većini slučajeva nisu prave akne već je u pitanju folikulitis – stanje koje nastaje kada se desi iritacija folikule dlačica i zato to dosta podseća na akne.

Iritacija folikule dešava se uglavnom prilikom nošenja preuskog veša ili pantalona, pojačanog znojenja, brijanja ili depiliranja. 

Kako sprečiti pojavu bubuljica na ovoj regiji?

Tokom toplijih dana bitno je da se tuširate što češće, a savet je da koristite blagi antibakterijski sapun ili gel kako bi se na nežan način uklonile bakterije i nečistoće. Ukoliko vežbate, bitno je da odeću odmah nakon treninga skinete i zamenite čistom, suvom. 

Jako je bitno odmah se presvući nakon treninga.
Shutterstock 

Takođe, uska garderoba od sintetičkih materijala može biti još jedan uzročnik bubuljica na pozadini pa se potrudite da vaša odeća bude pamučna ili od drugih prirodnih materijala, poput lana, tako da koža može da diše.

2 ključna sastojka za rešavanje problema

Od svih preparata koji se nalaze na tržištu, jedini će vam pomoći oni koji sadrže neki od tri ključna sastojka. Na prvom mestu su oni na bazi benzoil-peroksida jer imaju antibakterijsko delovanje.

Na drugom mestu je bilo koji tonik sa salicilnom kiselinom, ili sa glikolnom kiselinom, koji pomaže u uklanjanju viška ulja i vrši piling mrtvih ćelija, pa se pore ne zatvaraju, a koža može da diše. Nanosi se nakon tuširanja.

Glikolna kiselina će pomoći kod bubuljica na zadnjici.
www.metropoliten.rs 

Kako rešiti tamne fleke i ožiljke od akni na zadnjici?

Tamne fleke koje nastaju posle akni ukloniće preparat sa glikolnom i azaleičnom kiselinom. Glikolna ima efekat pilinga i razlaže višak ulja, a azaleična ubija bakterije.

Bonus video:

Cedjenje bubuljice TikTok/tylabrim