Kozmetičari i dermatolozi naglašavaju da se uopšte ne preporučuje stiskanje, čačkanje i ceđenje mitesera, jer ćete svojoj koži učiniti više štete nego koristi. Važna je pravilna nega, a to uključuje i prirodne maske za lice.

Miteseri se javljaju kada se pore začepe zbog nakupljenog ulja, bakterija i mrtvih ćelija kože. Ako želite da smanjite pojavu mitesera, pore moraju biti čiste. Jedan od načina da to postignete su prirodne maske za lice koje možete lako i brzo napraviti kod kuće od sastojaka koje imate u kuhinji.

Zeleni čaj.
Unsplash/Nathan Dumlao 

Zeleni čaj je jedan od sastojaka koji je pun antioksidanata i pomaže da miteseri lakše izađu iz pora.

U činiji pomešajte tri kašičice zelenog čaja, jednu kašičicu smeđeg šećera i pola kašičice limunovog soka. Stavite masku na lice i ostavite da deluje 15 minuta, a zatim je isperite.

Još jedan sastojak koji vam može pomoći u ovoj borbi je belance koje sužava pore i tako sprečava nečistoće da uđu u njih.

Med za mitesere
Unsplash 

Odvojite belanca u činiju i dodajte četiri kašičice limunovog soka i kašičicu meda. Pre nanošenja maske, isperite lice da biste otvorili pore. Zatim obrišite lice i nanesite masku koju ćete držati 15 minuta, a potom je isperati.