Da li ste znali da med može da učini čuda za vaš izgled? Ukoliko niste znali, ova namirnica se koristi i kao jutarnji detoks. Ova korisna namirnica ima pregršt vitamina, minerala i biološki aktivnih supstanci i pritom poseduje hidratantne, umirujuće i ojačavajuće efekte.

Donosimo tri saveta kako možete da koristite med da biste unapredili zdravlje i izgled.

Za čistu kožu lica

Prvi recept: Pomešajte podjednaku količinu meda i cimeta i nanesite na željeno područje. Posle deset minuta isperite. Ova mešavina normalizuje rad lojnih žlezda, ima antibakterijski efekat i poboljšava vašu kožu.

Drugi recept: Iscedite polovinu limuna i dodajte jednu kašičicu meda. Nanesite na čistu i suvu kožu, pa isperite posle 20 minuta. Ponovite postupak jednom-dvaput nedeljno i videćete kako će vam pomoći sa bubuljicama i pritom doprineti hidrataciji kože.

Treći recept: Izmrvite dva aspirina, zatim dodajte pet-šest kapi limunovog soka i potom med. Pomešajte sve to i stavite na problematičnu zonu. Jutro posle toga crvenilo će biti znatno manje, a upale će brže da se zaleče.

med će vam pomoći da vaša koža izgleda bolje
Instagram 

Za ožiljke

Napravite masku za lice od meda, limunovog soka, jogurta i ovsenih pahuljica i držite je 5-10 minuta. Eventualni ožiljci od akni će mnogo brže zarastati. Ožiljke možete da lečite i čistrim medom, a potrebno je samo da ga ostavite da odstoji na potrebnom mestu na telu preko noći. Postupak ponovite sve dok se ožiljak ne izbeli.

Za mekane usne

Pomešajte med, šećer i maslinovo ulje, pa sa tim izmasirajte usne. Posle toga isperite i primenite balzam za negu.

Zatim prođite preko usana četkicom za zube koja je bila umočena u šećer i med na dva minuta. Potom skinite nanos, isperite četkicu i ponovo obrišite usne. Videćete boljitak posle jedne aplikacije.

med pomaže kod ožiljaka i nege usana
Unsplash 

A u nastavku otkrijte masku za sjajnu kožu:

Maska za lice za sjajnu kožu TikTok/brittany.xavier