Među ljudima postoji uobičajena zabluda da hiperpigmentacija nastaje isključivo zbog izlaganja suncu. Iako je istina da su UV zraci jedan od glavnih faktora koji doprinose stvaranju tamnih fleka, postoji čitav niz stvari koje ih mogu uzrokovati.

U osnovi, one znače višak lučenja melanina na koži. Ono može biti uzrokovano različitim razlozima poput hormonske neravnoteže, nedostatka vitamina, nedostatka sna, godina ili previše stresa.

Postoje i određene vrste lekova koji mogu izazvati pojavu tamnih mrlja na koži. Najčešće su to sulfonamidi i estrogeni, pa proverite svoju kućnu apoteku. Određeni delovi tela su takođe skloniji pigmentaciji, kao što su lice, dlanovi, ramena, leđa i ruke.

Dakle, samo zato što je sunce slabije tokom zime, ne znači da treba da se opustite kada je u pitanju nega kože, naročito što se jača hiperpigmentacija vrlo često povezuje sa hladnim, suvim vremenom koje donosi i perutanje, i mnoge druge nepoželjne kožne manifestacije.

Evo 5 prirodnih načina da se rešite tamnih fleka!

1. Limunov sok

Najbrže i najlakše rešenje jeste limunov sok. Sadrži limunsku kiselinu koja deluje kao odlično sredstvo za izbeljivanje kože. Nanošenje svežeg limunovog soka na zahvaćeno područje i ostavljanje pet do sedam minuta nekoliko puta dnevno daje odlične rezultate. Zbog svojih svojstava izbeljivanja, sok od limuna pomaže u ujednačavanju tona kože i uklanjanju pigmentacije.

Limunov sok rešava tamne fleke na licu.
Unsplash/arianka ibarra 

Napomena: Nemojte ga koristiti ako je vaša koža sklona ranama i lezijama. Takođe izbegavajte da izlazite na sunce nakon nanošenja limunovog soka jer on čini kožu fotosenzitivnom.

2. Aloe Vera

Nijedan članak vezan za negu kože ne bi bio potpun bez aloe vere. To je u osnovi čudesan lek kada je u pitanju lečenje kožnih oboljenja, a tamne fleke nisu izuzetak. Aloe vera ima fantastična lekovita svojstva i podstiče rast novih ćelija kože kako bi pomogla u smanjenju tamnih mrlja. Sve što treba da uradite je da izvučete gel iz lista aloje i nanesete na zahvaćeno područje. Nežno masirajte po želji. Ostavite da odstoji dvadeset minuta, a zatim isperite. Ovaj postupak treba izvoditi jednom ili dva puta dnevno dok se ne postigne željeni efekat. Čista krpa natopljena toplom vodom može olakšati čišćenje, jer aloja ima tendenciju da napravi nered.

lak recept za smešu od badema koji vam može pomoći da izađete na kraj sa svojim tamnim flekama.
Freepik/jcomp 

3. Bademi

Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansima i zdravim mastima, što ih čini savršenim kandidatima za postizanje glatke, besprekorne kože. Postoji lak recept za smešu od badema koji vam može pomoći da izađete na kraj sa svojim tamnim flekama:

  • Potopite šaku badema u mleko preko noći
  • Ogulite kožicu s badema i sameljite ih
  • Dodajte 1 kašičicu praha sandalovine i ½ kašičice meda u mlevene bademe
  • Mešajte da napravite finu smešu
  • Nanesite je na kožu, ostavite 30 minuta i isperite. Koristite ovu pastu jednom ili dva puta nedeljno da poboljšate ten i oslobodite se tamnih fleka. 

4. Sandalovina

Sandalovina je još jedan od osnovnih proizvoda za negu kože. Njegova mirisna, prirodna ulja su odlična za čišćenje kože i davanje prirodnog sjaja. Napravite smešu od 1 kašike sandalovine u prahu, 1 kašike glicerina i 3 kašike ružine vodice. Ako ružina vodica nije dostupna, može se zameniti mlekom ili medom. Nanesite ovu smešu na kožu i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Korišćenje ovog prirodnog recepta svakodnevno učiniće da tamne fleke nestanu za kratko vreme. Kao dodatni bonus, ulja prisutna u sandalovini takođe čine vašu kožu super mekom i pomažu u njenom održavanju tokom zime.

Sok od luka rešava hiperpigmentaciju za prirodan način.
Unsplash/ Wilhelm Gunkel 

5. Sok od luka

Poslednji, i možda najčudniji, unos na našoj listi je sok od luka. Lako se može napraviti blenderom ili sokovnikom, može se naneti direktno na kožu, a po želji možete dodati i med u odnosu 1:2. Ako imate masnu kožu, dodavanje sirćeta u sok od luka takođe može da pomogne.