Budimo iskreni, za neprofesionalce režim nege može biti jako konfuzan i zastrašujuć. Zatim, odluke za koje proizvode zaista izdvojiti novac, koje sastojke ne treba mešati, a da ne pričamo o rutinama od 10 koraka gde nas čeka čitav spektar novih informacija. Međutim, ono što sa sigurnošću svi profesionalci tvrde, jeste da na samom vrhu svake vaše liste treba da se nađe - retinol.

Šta je retinol i kako deluje?

Retinol je derivat vitamina A. Koristi se za rešavanje mnogih nesavršenosti kože, od finih bora, linija pa sve do tamnih fleka i akni. Kada se retinol primenjuje lokalno, on se razgrađuje u retinoičnu kiselinu koja direktno utiče na ćelijsku strukturu kože, stimulišuću proizvodnju kolagena. Zauzvrat, povećani kolagen smanjuje pojavu bora, pomaže pri izbeljivanju tamnih mrlja i ujednačava ton i teksturu.

Koja je razlika između retinola, Retin-A i retinoida?
Instagram /, @skincareexpertapp 

Koja je razlika između retinola, Retin-A i retinoida?

Retinol i Retin-A su oba oblika retinoida. Retinol je najčešći oblik koji vidite u maloprodajnim proizvodima za negu kože. Retin- A, takođe poznat kao tretinonin, je krema lek koja se dobija na recept i obično se koristi za lečenje akni. Veoma je jak i može izazvati jaku dehidrataciju kože. On jeste moćniji za lečenje teških akni i ožiljaka, međutim redovna upotreba lokalnog tretmana koji sadrži retinol rezultirss poboljšanjem akni i ožiljaka usled pilinga i uklanjanja mrtve kože.

Može li svako da ga koristi?

Retinol je zapravo pogodan za većinu tipova kože, bitno je samo pronaći pravog procenta i formulacije za vas, posebno ako ste neko ko ima osetljivu ili reaktivnu kožu. Ako imate izuzetno osetljivu kožu, retinol se možda ne preporučuje, ali možete konsultovati svog dermatologa.

Na koji način ga najbolje uključiti u rutinu?

Potrebno je da prvo polako retinol uvedete u vašu već postojeću rutinu, a zatim vremenom nadogradite upotrebu. Za početak, neka to bude jednom nedeljno kako bi se vaša koža navikla na novi sastojak, a zatim nakon otprilike tri do četiri nedelje možete da ga koristite tri do četiri puta nedeljno, noću. Upotrebite količinu graška pre hidratantne vlage i obavezno koristite kremu za sunčanje tokom dana, jer upotreba retinoida povećava fotoosetljivost kože i može vas učiniti sklonijima flekama i opekotinama od sunca.