Kako smo zvanično ušli u jesen i vreme se menja, tako se menja i reakcija naše kože na nove vremenske uslove. Tokom hladnijih meseci vazduh postaje suv, u otvoreom, ali i u zatvorenom prostoru zbog radijatora i raznih vidova grejanja. Kada koža počne da gubi vlagu, barijera se može narušiti, uzrokujući povećanu osetljivost, suvoću i iritaciju.

Zato je promena rutine nege kože u jesen ključna da vaša koža bude zdrava i srećna tokom cele godine. Dermatolozi su naveli 7 načina na koje možemo pomoći koži da se bori protiv hladnog i suvog vazduha.

Ne brinite više o nezi kože!

1. Veoma osetljivu kožu hidrirajte kolagenom ili aloe verom

Ljudi sa osetljivom kožom ili stanjima kao što su psorijaza ili ekcem mogu da dožive peckanje ili osetljivost danima (čak i nedeljama) u prelazu iz leta u jesen.

„Najbolje što možete da uradite je da hidrirate kožu eteričnim uljima, serumima i kremama. Nahranite kožu elastinom i kolagenom da biste pomogli u procesu oporavka. Pokrijte kožu hladno obrađenom alojom i kremama dok vaša koža biva otporna na hladnoću ili ljuštenje“, savetuju stručnjaci.

2. Odlučite se za gušću hidratantnu kremu

Zbog promena u okruženju, važno je pre spavanja preći na gušću hidratantnu kremu. Moramo da preduhitrimo promenu vremenskih uslova tako što ćemo koži dodati više vlage i pomoći da je zadrži.

3. Koristite hidratantnu kremu za usne i kreme za okoloočno područje

Ako ove dve stvari već nisu deo vaše rutine nege kože, trebalo bi da budu u hladnijim mesecima. Baš kao i prelazak na gušću hidratantnu kremu, dodavanje ovih proizvoda hidrira vaše usne i kožu oko očiju. Naša koža ne voli nagle prelaze, a dodavanje krema za usne i oči pomaže u ovoj tranziciji, ističu stručnjaci.

4. Nemojte često koristiti pilinge i retinoide

Smanjite upotrebu pilinga i retinoida. Vlažnost i visoke temperature leti obično ublažuju iritirajuće dejstvo lokalnih retinoida i pilinga, verovatno zbog povećane masnoće kože.

5. Nastavite da koristite SPF

Iako je UV zračenje najjače tokom leta, ono je i dalje prisutno tokom četiri godišnja doba. Kremu za sunčanje treba koristiti tokom cele godine, jer pomaže u smanjenju efekata UV zračenja, koje ubrzava i povećava rizik od raka kože. Dermatolozi preporučuju da se pridržavate dnevnog SPF faktora od 30.

6. Dodajte vitamin C u svoju rutinu

Vitamin C ima dvostruku funkciju u hladnijim mesecima, pomažući u borbi protiv UV zraka koje vaša krema za sunčanje nije u potpunosti blokirala. Takođe ujednačava pigmentaciju kože, što pomaže u povećanju proizvodnje kolagena, što rezultira svetlijim tenom.

7. Investirajte u ovlaživač vazduha

Pored redovne rutine nege kože, dermatolozi predlažu ulaganje u ovlaživač vazduha tokom jeseni i zime kako bi se povećala hidratacija u kućnim uslovima. Ovlaživači dodaju vlagu vazduhu i vaša koža je sve vreme u kontaktu sa vazduhom. Što više vlage ima u vazduhu, više vlage će završiti na vašoj koži.