U moru proizvoda za negu kože, ponekad je zaista težak zadatak pronaći onu kremu koja u potpunosti odgovara vašem tipu kože. Ipak i kada kupimo kremu za lice, da bi znali odgovar da li nam ona odgovara potrebno ju je testirati oko 15 dana. U tom periodu bi se trebali pokazati nekakvi prvi rezultati, odnosno negativne reakcije ukoliko nam ne odgovara.

Postoji nekoliko jasnih znakova da trenutno koristite kremu koja vam ne prija, a ukoliko uočite barem jedan od njih, vreme je za novi proizvod.

Krema vas peče

Takođe, ako je vaša koža izuzetno osetljiva, da vam krema ne odgovara najverojatnije ćete osetiti već pri prvom nanošenju, u vidu blagog peckanja koje polako prerasta u iritaciju. Česta greška je ta što iritaciju kože na početku nanošenja opravdavamo time da je to normalno jer proizvod deluje. Kod hidratantnih krema peckanje je nepoželjno, kao i zatezanje kože lica jer bi one prvobitno trebale nahraniti kožu i stvarati nežan osećaj na licu.

Bubuljice

Možda nećete odmah povezati bubuljice sa kremom za lice, ali neobična pojava istih može biti usled neadekvatne reakcije kože na kremu i njene sastojske. Teže i masnije kreme u kombinaciji sa ovim mogu izazvati akne i upale na koži. Ako ste skloni izbijanju akni od nove kreme birajte oil-free formulacije i prestanite sa problematičnom kremamom.

Crvenilo i osip

Postoji više razloga zašto vam je koža crvena i osuta posle nanošenja kreme, a jedan od njih je najjednostavniji, a to je da imate osetljiv tip kože. Osim toga, možda ste alergični na neki od sastojaka kreme, a da to ni ne znate, ili je vaša koža odreagovala na veštački miris iz kreme za lice. Jednostavnost je ključ. Preporučuje se da birate blage, hiperalergene formulacije iz apoteka, koje uzgred, nemaju miris.

Krema ima prejak miris

Zapamtite, veštački mirisi u kozmetici služe da zamaskiraju miris sirovina od kojih se proizvod pravi. Ako vam se iz nekog razloga miris kreme ne dopada, tj. prejako miriše- znajte da je to znak upozorenja da neće odgovarati ni vašoj koži. Ako ste posebno osetljivi na mirise, birajte kreme koje su "fragrance free".

Masna koža ujutru

Ako primetite da vam se koža ujutru previše sija možda koristite pretešku noćnu kremu. Ovo takođe važi i za dnevnu kremu, prvi znak da vam krema ne odgovara jeste ako se od nje brzo prosijate. Ona na taj način opterećuje pore i čini da se sebum još više luči. Ako imate problem sa teksturom krema, igrajte na sigurno i za sebe izaberite kreme na bazi vode (nikako na bazi ulja) ili one gelaste formule.