Svi smo se nekada suočili sa natečenim podočnjacima, a njihove smanjivanje i korektovanje predstavlja pravi izazov.

Ipak postoji rešenje i niz koraka koje možete da preduzmete kod kuće kako bi se oslobodili vrećica i zagladili kožu. Zato nastavite da skrolujete jer vam u nastavku otkrivamo nekoliko beauty trikova.

HLADNE OBLOGE

Mada vam možda zvuči neverovatno da obična hladna obloga može da izleči masivne vrećice ispod očiju, držanje kockice leda uz blagi pritisak (svakog jutra i večeri) zapravo će vidljivo smanjiti natečenost. Nakon čišćenja lica, a pre hidratacije, uzmite kockicu leda i nekoliko minuta nežno pritiskajte kritičnu regiju. To će dovesti do sužavanja krvnih sudova i smanjenja natečenosti. Umesto leda možete koristiti i hladam krastavac ili eye pad maske koje ste prethodno ohladili.

SPAVAJTE NA LEĐIMA

Možda vam i ovaj korak deluje čudno, ali zapravo ima smisla. Kada spavate na leđima manja je verovatnoća da će se nakupi tečnost ispod očiju, pa vaši podočnjaci neće biti natečeni kad se probudite. Za osobe koje nisu navikle da spavaju na leđima ovo može biti nemoguća misija, ali ako umesto toga svoju pamučnu jastučnicu zamenite svilenom i to će dati rezultate jer se na ovaj način smanjuje trenje.

IZBEGAVAJTE SLANU HRANU I ALKOHOLNA PIĆA

Znamo da je osobama koje vole slanu hranu teško da se potpuno odreknu soli, kao i da nije lako odoleti omiljenom koktelu ili čaši vina kada izađete na večeru, ali so i alkohol zadržavaju tečnost u organizmu što je najčešće uzrok natečenih podočnjaka. Zato se potrudite da ih svedete na minimum.

MEDITIRAJTE

Meditacija je najefikasnija metoda se da oslobodite od stresa, ali svakako da možete izabrati i druge načine opuštanja, kao što su vežbanje joge, hodanje ili trčanje. Naime, hormon stresa kortizol može uzrokovati natečenost regije ispod očiju pa je jednačina jasna – što manje napetosti, manji su i podočnjaci.

zena meditira
Freepik 

NEGUJTE PREDEO OKO OČIJU

Uz redovan san (po mogućstvu na leđima), kvalitetnu ishranu i izabranu metodu opuštanja, potrebne su vam i kreme bogate vitaminom C i niacinamidom, koje će posvetleti ovo područje (natečenost uglavnom dolazi u paru s tamnim kolutovima), zatim sastojci poput zelenog čaja i aloe vere koji umiruju kožu i kofein za zatezanje.