Korišćenje toplotnih alata za oblikovanje kose deo je rutine lepote mnogih. Njihova upotreba se ne preporučuje često jer mogu oštetiti kosu i izazvati ispucale krajeve. Da biste smanjili mogućnost da se to dogodi, potrebno je koristiti zaštitne proizvode pre stilizovanja.

Proizvodi za termičku zaštitu kose dostupni su u jeftinijim i skupljim verzijama, a dolaze i u raznim oblicima. Tako na policama možemo pronaći sprejeve, ulja ili kreme koji pružaju zaštitu kose pri korišćenju uređaja kao što su pegle, uvijači ili fen za kosu. Ovakvi proizvodi su napravljeni da pruže kosi zaštitu i dodatnu negu, a uglavnom su bazirani na silikonima. Upravo zbog toga olakšavaju češljanje kose i čine je glatkom i sjajnom.

nega kose
Shutterstock 

Pre feniranja, peglanja ili uvijanja kose potrebno je naneti odabrani proizvod za toplotnu zaštitu i rasporediti ga po celoj dužini kose. Zatim očešljati i potom stilizovanje može da počne. Da biste osigurali da vaša kosa ostane zdrava, nemojte koristiti toplote alate više od nekoliko puta nedeljno, čak i ako kosu zaštitite adekvatnim proizvodom.

U zavisnosti od toga kakav efekat želite da postignete na svojoj kosi, takav proizvod i odaberite. Na primer, ako želite da zagladite kosu i zaštitite je od toplote, koristite silikonsko ulje ili kremu. Ako vam se kosa brzo masti i nije vam potrebno dodatno zaglađivanje, izaberite sprej za zaštitu od toplote. Koristan trik je da odvojite kosu na veće pramenove i ravnomerno rasporedite proizvod. Sredstva za zaštitu od toplote nisu rezervisana samo za stilizovanje odmah nakon pranja kose, već ih je potrebno primeniti i pre svakog sledećeg toplotnog stilizovanja.

Revlon Professional Uniq One

Schwarzkopf Taft Heat Protection

L’Oréal Professionnel Mythic Oil

Olaplex Volumizing Blow Dry Mist

Redken Thermal Spray

Bonus video

Tonik za masnu kosu koji produžava vreme između pranja Tiktok/@mattrandon

Izvor: Wanted V.P./ Fashion.hr