Ako ste bili dete devedesetih, onda sigurno volite DIY projekte! Ipak, treba napraviti granicu između onih ideja koje su bezazlene i onih koje sa sobom nose određeni rizik.

Ne možete sve same da uradite, ali da ofarbate kosu ipak možete. Mnoge žene to praktikuju vrlo uspešno a neke od vas karantin je naterao ovim putem. Iako biste to najradije prepustili profesionalcu, sada ste u situaciji da birate koju farbu za kosu da kupite, a mi smo tu da pomognemo.

Kod farbanja kose mnogo toga može da krene po zlu. U principu to je tehnika koja zahteva veliku znanje i iskustvo. Ukoliko se prvi put farbate sami najbolje je da se posavetujete sa svojim frizerom (telefonom ili video pozivom).

Kad birate farbu bitno je da tri puta proverite da li je u pitanju trajna ili polu-trajna. Glas ide za polu-trajnu jer je mnogo nežnija i transparentnija. Takođe, izbegavajte one kitove koji sadrže blanš. Što se tiče formule, birajte one koje ne sadrže amonijak i PPD (koji je najčešći alergen u farbama). Na kraju, obavezno uradite alergeni test 24 sata pre farbanja.

A sada kreće bojenje!

Želite tu i tamo da pokrijete sede

Ovde je najvažnije da se boja dobro potrefi sa vašim korenom kose. Pogledajte boju kose koja raste pozadi, iznad vrata, jer ona nije bila izložena suncu i oksidaciji i prikazaće vašu najrealniju nijansu. To uradite na dnevnom svetlu, možete se i fotografisati. Za ovu opciju je najpraktičnije da kupite farbu koja služi samo za farbanje izrastka.

Želite da ofarbate celu kosu, od korena do krajeva

Kada birate boju za celu kosu bitno je da gledate nijansu i ton. Mnoge žene greše i uzimaju tamniju nijansu, a preporuka je da uvek odaberete pola nijanse svetliju od one za koju mislite da je dobra. Na primer, ako želite crnu, uzmite tamno braon - izgledaće prirodnije i kosa će imati dimenziju.

Kada ste odabrali nijansu, prelazimo na ton i tu stvari mogu da se zeznu. PItanje je da li vam odgovaraju topli ili hladni tonovi. To ćete utvrditi na isti način kao kada birate tečni puder, uz pomoć boje vaših vena na ručnom zglobu. Ako su vam vene zelene onda ste toplog podtona, ako su plave onda ste hladnog. Ako imate kombinaciju, onda ste neutralni i vama u principu stoji sve.

Nazivi farbi za kosu u svom imenu obično imaju oznake poput icy, cool, ashy za hladne tonove ili warm, gold, chestnut za tople.

Šta da radite ako ste plavuša?

Ako ste plavuša, da bi ofarbali korek kose morate koristiti blanš. Obična kutija farbe za plavu kosu se neće preslikati na tamnu podlogu. Ukoliko ovo nikad niste radili, korišćenje blanša nosi određeni rizik i ne preporučujemo da ga koristite. Plus, da bi on ispao dobro, potrebna je i dobra tehnika nanošenja, lako može oštetiti kosu a, blanš iz radnje je slabili nego onaj profesionalni pa vas može ostaviti sa narandžastom kosom.

Umesto toga uzmite preliv. Oni su transparentni, polu-trajni i osvežiće vašu kosu bez blanša. Pokriće nejednakosti a nećete ugroziti integritet vaše kose.

Šta vam još treba?

Obavezno pogledate šta sve dolazi u pakovanju farbe koju ste odabrali. Verovatno ćete trebati da kupite četke, možda i rukavice. Pre farbanja obucite neku staru majicu i odvojite peškir za kojima nećete žaliti ako ih uflekate. Nije loše da imate i neki češalj nalik Tangle Teezeru, šampon i regenerator koji su formulisani za farbanu kosu i neku intenzivnu masku. Farbanje svakako čini kosu suvljom pa su jači tretmani neophodni kako bi se kosa povratila.

Sada kada ste spremili arsenal proizvoda, bitno je da usavršite tehniku. Preporučujemo da pogledate nekoliko videa na jutjubu kako bi vam proces nanošenja postao jasniji. I samo hrabro, preživećete svoje prvi farbanje sigurni smo.