Sve dame vole lepe, besprekorne lokne u kosi, koje u isto vreme daju i elegantan i ležeran vibe svakom izgledu. Razbarušeni ili fiksirani, talasi u kosi omiljeni su način stilizovanja mnogih žena, ali da li ste znali da dame često prave greške koje im pokvare krajnji rezultat njihovog izgleda?

Za vas smo prikupili savete stručnjaka na ovu temu, koji su otkrili šest najčešćih grešaka koje žene prave prilikom formiranja frizura i stilizovanja lokni u kosi.

Ne koristite odgovarajući uređaj

Ako još uvek koristite uvijač za kosu koji vam je mama dala u prvoj godini srednje škole, vreme je da ga bacite u smeće. Bolje je uložiti u noviji uređaj sa boljim keramičkim pločama koje manje oštećuju kosu. Mnogi misle da njihova pegla za kosu ili uvijanje mora biti podešena na najveću temperaturu da bi kosa dobila izgled savršenih lokni, ali to nije pravilo za sve tipove kose. Naime, ako imate veoma gustu kosu, biće vam potrebna nešto viša temperatura uređaja nego nekome sa tanjom kosom. Takođe, obratite pažnju na veličinu uvijača. Za kratku kosu tanji uvijač je odličan izbor, dok je za one koje imaju dugu kosu mnogo bolja opcija uvijač većeg prečnika.

Ne pripremate kosu

Priprema kose je jednako važna kao i sam posao uvijanja kose. Jedan od trikova da lokne potraju je da koristite proizvode za zaštitu i stilizovanje vaše kose pre nego što ih uvijete peglom ili figarom. Bilo da je u pitanju sredstvo za zaštitu od toplote, sprej za kosu ili sprej za suvo pranje, vaša kosa će biti spremnija da zadrži oblik ako je tretirate kozmetičkim proizvodima po svom izboru pre uvijanja.

Kako da lokne traju duže
instagram/bel_pipsqueekinsaigon 

Ne uvijate deo po deo

Ako imate puno kose, onda morate da podelite kosu na delove, to jest, uvijate je u delovima. Naime, ako ne razdvojite kosu, lako ćete propustiti pokoji pramen. Naročito ako koristite manji uvijač, veliki delovi kose neće dobiti istu količinu toplote kroz uređaj, pa vodite računa da delovi ili pramenovi koje uvijate ne budu širi od 2,5 cm.

Kako da lokne stoje par dana?
Instagram 

Uvijate od dna kose do vrha

Kada se uvijate odozdo ka vrhu, donji deo vaše kose prima najviše toplote, što znači da su kovrdže na dnu najteže, zbog čega uvijeni pramenovi najbliži temenu najbrže gube oblik. Ovaj trik je posebno važan ako koristite uvijač koji se sužava na dnu.

Ne držite lokne na mestu

Lokne ne dobijaju svoj konačni izgled dok se ne ohlade. Dakle, ako odmah upotrebite češalj ili šnalu čim je formirate, lokne će se brže opustiti. Ostavite kosu da se prirodno ohladi, a tek onda je dodirujte. Nakon uvijanja, ne dodirujte pramen najmanje dva minuta ili dok vam kosa ne bude hladna na dodir. Nakon što se kosa potpuno ohladila, nekoliko puta vrlo nežno prođite prstima ili češljem sa širokim zupcima kroz kosu.

Kako da lokne stoje par dana?
Instagram 

Uvijate tek opranu kosu

Čista kosa jednostavno nema prirodno ulje i zbog toga lokne brzo gube oblik. Vaše lokne će trajati duže ako kosu oblikujete najmanje 12-24 sata nakon pranja kose. Na taj način ćete imati raskošne lokne tokom celog dana, a ako želite, možete koristiti šampon za suvo pranje kose, čime će vaša frizura dobiti dodatnu teksturu i volumen.

Možda će vas zanimati: LOKNE BEZ TOPLOTE KAO IZ SALONA: Par koraka do praktične frizure BEZ OŠTEĆENJA uz omiljeni aksesoar