Kada telo ima dovoljno snage za svoje potrebe ono će se usresrediti na davanje hranjivih materija vašoj kosi, tako da se ona ubrzano regeneriše i napokon postane meka i nežna.

Dok posećujemo svog frizera, brinemo o kosi i proveravamo koliko je centimetara prorasla tokom ovog meseca zaboravimo na važnost pravilne ishrane i unosa vitamina.

Ono sa čime već danas možete da počnete jeste uzimanje suplemenata koji sadrže sastojke za koje se zna da potpomažu rast kose. Za vas smo sproveli stručno istraživanje i otkrili da su ovo su najbolji vitamini za kosu koji zaista pomažu kod proređene kose za žene starije od 40 godina.

Vreme da se posvetite pravilnoj ishrani i unosu vitamina, kako bi vaša kosa dostigla željenu dužinu za nekoliko meseci.

nega kose
Shutterstock 

Vitamin B12

Vitamin B12 igra glavnu ulogu prilikom stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Kada je crvenih krvnih zrnaca dovoljno unutar organizma, one prenose kiseonik do svih tkiva hraneći vašu kosu. Studije pokazuju da postoji potencijal da vaša kosa brže raste ukoliko imate dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca.
Kako bi poboljašli krvnu sliku i nadoknadili vitamin B12 sledeća hrana može biti od pomoći: sir, surutka, mleko i jogurt.

Biotini

Biotini su zaslužni za jaku kosu, a istraživanja su dokazala da upravo manjak ovog vitamina utiče na kidanje vaše kose i učestalo opadanje. Sve što treba da uradite kako bi ojačali vlasi kose i sprečili opadanje jeste pravilna nega i ukusni obroci koji uključuju jaja, orase, banane, karfiol i krompir.

Vitamin A

Vitamin A ima važnu ulogu u podsticanju razvoja epitalnih ćelija koje podrazumevaju kožu, kosu i lojne žlezde. Kada se koža glave regeneriše i jača ona proizvodi normalnu količinu sebuma i daje dovoljno hrane samom korenu kose.
Zahvaljujući hrani koja u sebi ima vitamin A možete izbeći alopeciju i sprečiti suvoću kose tokom letnjih meseci.

vitamini za kosu
Shutterstock 

Budite pažljivi i nemojte se oslanjati na dodatke ishrani, odnosno tablete vitamina A na svoju ruku. Preteran unos ovog vitamina može stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Oslonite se radije na spanać, šargarepu, mleko ili kajsije.

Vitamin D

Vitamin D igra važnu ulogu prilikom razvoja novih ćelija unutar organizma i zajedno sa drugim hranjivim materijama jača imunitet. Potrebna nam je zdrava količina sunčevih zraka koja će podići raspoloženje i pospešiti regeneraciju vaše kose, kože i tela.

Određenu količinu vitamina D pronaći ćete i unutar mlečnih prerađevina, koje su okrepljujuće tokom letnjih meseci.

Vitamin E

Ovaj vitamin je dobro poznat svima koji brinu o lepoti svog lica, generalno kože a samim tim i kose. Zaista vitamin E čuva našu lepotu, jačajući koren kose i sprečavajući opadanje vlasi.

Ukoliko je vaša koža glave suva i svrbi vas a pritom kosa iskrzana nanošenjem seruma sa vitaminom E i pravilnom ishranom opravićete je za nekoliko nedelja. Možete uživati u semenkama tokom užine, a za ručak se počastiti piletinom, krompirom i zelenim povrćem.

Maska za kosu sa jogurtom TikTok/nandiniraw