"Kosa... simbol ženstvenosti i snage....volim svoju kosu i volim što sam plava. Kad je kosa sjajna, svaki dan je sjajan!", napisala je Nataša Bekvalac u opisu jedne od fotografija na svom Instagram profilu.

Otkako se pojavila na medijskom nebu kosa Nataše Bekvalac je plava, te se može reći da je "novosadska barbika" postala brend u frizerskim salonima. "Želim plavu boju kose baš kao Nataša Bekvalac", može se čuti u salonima od devojaka koje su poželele promenu na svojoj kosi.

"Svaka plavuša zna koliko je nege potrebno da bi naša kosa bila kvalitetna i zdrava. Stalna feniranja, jedna pogubna trajna nadogradnja i česta farbanja ostavila su danak.

Godinama sam se mučila da oporavim kosu. Toliko da sam u jednom trenutku morala da se ošišam na paž jer nisam mogla da podnesem koliko je bila ostećena“, napisala je lepa Nataša na Instagramu pored video-zapisa na kom je pokazala kako neguje svoju kosu.

Pored religiozne nege, plava kosa zahteva i korišćenje preparata koji sprečavaju da ona požuti.

U nastavku vam otkrivamo trikove kako da negujete kosu koja je tretirana blanšom:

Potrebno

  • ljubičasti šampon 
  • svilena jastučnica
  • maska za kosu

Koraci

13:58
Korak 1

Kosu perite oprezno

Savet je da izblajhanu kosu tretirate baš kao što biste svoj omiljeni komad odeće. Dakle, to znači pranje na nižoj temperaturi i poseban oprez dok je rasčešljavate. Ukoliko je moguće, uvek se očešljate pre samog kupanja. Takođe, preporuka je da koristite nežne šampone i hranljive balzame, kao i da je blajhanu kosu ređe perete jer se na taj način čuvaju neophodna prirodna ulja i vlaga. Idealno bi bilo jednom do dva puta nedeljno.

14:00
Korak 2

Maska je obavezna

Kosa koja je blajhana zahteva dodatnu negu, te su maske upravo one koje će je nahraniti i vratiti potrebnu hidrataciju. Ukoliko je vaša kosa kovrdžava, stručnjaci savetuju da umesto maskom zamenite regenatore i da obavezno uzimate kvalitetnije proizvode bogate vitaminima i proteinima. Sa druge strane, ukoliko je vaša kosa tanka ili retka, obavezno dodajte jače pakovanje jednom nedeljno, dok prilikom regularnih pranja koristite lakše maske.

14:00
Korak 3

Negovanje nijanse između farbanja

Nažalost, sam preliv se brzo ispere zbog čega blajhana kosa veoma brzo "požuti". Ukoliko je to nešto što vas nervira, mogu vam pomoći ljubičasti šamponi za toniranje i regeneratori u boji, s tim što ovako nešto treba koristiti samo s vremena na vreme jer isušuju kosu.

14:00
Korak 4

Ključ je i u redovnom šišanju

Redovno skraćivanje krajeva svakih šest do osam nedelja je zaista važno kako bi izblajhana kosa izgledala dobro. U suprotnom, ispucali vrhovi mogu da krenu dalje da se "rascetavaju", a takđe je veoma bitno da se kosa tretirana blanšem skraćuje samo oštrim makazama, jer tupe mogu izazvati više štete nego koristi.

14:00
Korak 5

Svilene jastučnice kao spas

Naposletku, ovo je još jedna bitna tema koju moramo da vam spomenemo jer je dobro poznato da se i prilikom spavanja kosa može oštetiti. U tome vam mogu pomoći svilene jastučnice koje smanjuju trenje i mrsenje kose. Još jedna stvar koju svi često zaboravljaju su i gumice za kosu, a preporuka je da traku nikad ne obmotavate previše čvrsto, kao i da koristite što mekše.