Tokom vekova formiranja standarda ženske lepote, zdrava, sjajna i bujna kosa postala je apsolutni imperativ, pa nije iznenađujuće što mnoge žene čine sve što je u njihovoj moći da volumen učine postojanijim.

Iako može izgledati nemoguće dati puno volumena tankoj kosi, to uopšte nije tačno. Postoje mali trikovi i saveti stručnjaka pomoću kojih svaka kosa može izgledati bujno i zdravo od jutra do mraka. Važno je odabrati prave sastojke za negu, frizure koje povećavaju volumen ili koristiti trikove koje ćemo objasniti u nastavku, a koji će učiniti da vaša kosa ima veći volumen i lepši izgled.

U nastavku pronađite korisne savete kako da svojoj kosi date toliko željeni volumen.

Preparati za veći volumen kose

Veoma je važno odabrati prave proizvode za negu kose. U ovom slučaju izaberite proizvode posebno kreirane za postizanje većeg volumena kose. Takođe, dobro je s vremena na vreme masirati kožu glave, jer će to povećati cirkulaciju krvi na temenu i dugoročno ojačati koren kose. Operite kosu blagim šamponom bez sulfata na bazi prirodnih sastojaka. Takođe, u svoju negu uključite i regeneratore koji dodatno zaglađuju i hrane kosu, a na tržištu se mogu naći i proizvodi dizajnirani posebno sa namerom da tankoj kosi vrate volumen. Poprskajte kosu suvim šamponom kako biste dobili volumen drugog dana. Ako vam kosa izgleda beživotno i masno dan nakon pranja, koristite suvi šampon pri korenu kako biste dodali volumen.

Menjate stranu razdeljka

Nošenje kose na istoj strani tokom vremena dovodi do toga da se kosa drži zajedno na temenu. Da biste to izbegli i kosi pružili volumen, s vremena na vreme prebacite kosu na drugu stranu, odnosno promenite razdeljak. Na ovaj način vaša kosa će se prirodno podići i izgledati bujnije.

Menjate stranu razdeljka
Instagram 

Sprej za volumen je vaš saveznik

Pre nego što osušite kosu, poprskajte kosu sprejom za povećanje volumena. Prebacite kosu preko glave i osušite je u ovom položaju dok ne bude 60% suva koristeći veliku okruglu četku jer će to stvoriti dodatni volumen. Ispravite glavu i nastavite da sušite kosu tako što ćete je češljati prstima kako biste je razbarušili.

Pažljivo sa četkanjem

Dodajte dodatni volumen češljanjem kose u suprotnom smeru od uobičajenog češljanja. Ako inače nosite kosu razdvojenu tako da pada nalevo, češljajte je udesno ili obrnuto.

Pažljivo sa četkanjem
Shutterstock 

Stepenasto šišanje

Ovo je dobro poznat trik. Stepenasto ošišana kosa će dodati volumen i bujnost frizuri, tako da je odlična opcija za žene sa tankom kosom.

Punđom do volumena

Zavežite kosu u punđu i ako imate vremena ostavite je da se prirodno osuši. Zavežite kosu u neobaveznu punđu i zakačite je na vrh glave. Kako se kosa suši, vrhovi će zadržati svoj oblik, pa kada ih opustite iz punđe, vaša kosa će imati dodatni volumen.

Vaša kosa zavisi od vaše ishrane

Zdrava i uravnotežena ishrana je veoma važna kako biste prirodno povećali volumen vaše kose. Uključite u svoju ishranu neophodne vitamine B, C i minerale kao što su cink i gvožđe. Oni će promovisati rast kose jačanjem folikula dlake. Takođe, pijte najmanje 8 čaša vode svakog dana kako biste održali hidrataciju tela i kose.

Kkosa zavisi od vaše ishrane
Unsplash/ Brenda Godinez 

Čuvajte se stresa

Stres se smatra glavnim krivcem za gubitak kose. Višak stresa može dovesti do proređivanja kose i preranog sedenja kose. Neki dobri načini da se nosite sa stresom je da uključite jogu ili vežbanje u svoju dnevnu rutinu. Ovo ne samo da pomaže u smanjenju stresa, već i povećava protok kiseonika u krvi u kožu glave.

Recite "ne" ili smanjite invazivne tretmane

Najbolje je izbegavati agresivne tretmane kose kao što su blajhanje i trajno oblikovanje kose. Takvi procesi ostavljaju kosu tankom i suvom. I ne samo to, oni čine kosu krhkom, oslabljuju koren kose i utiču na gubitak kose kod žena.